Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, "(Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı) Avrupa'nın vazgeçtiği, İtalya'nın, İspanya'nın ve Fransa'nın zarar gördüğü, bu kanundan vazgeçtiği bir ortamda aynı kanun bize dayatılıyor konumda..." dedi.
Büyükhelvacıgil, KSO konferans salonunda düzenlenen "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun İş Dünyasına Getirdikleri ve Riskleri" konulu seminerin açılışında yaptığı konuşmada, Konya sanayisinin gelişmesinin Türk ekonomisine ciddi katkılar sağladığını söyledi.
Çağdaş dünyaya ayak uydurmak için çaba sarf ettiklerini belirten Büyükhelvacıgil, çok eski yıllarda yapılan Türk Ticaret Kanunu'nunda değişikliğe gidilmesi gerektiğini ifade etti.
Gündemdeki Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı'nı da değerlendiren Büyükhelvacıgil, "Bu kanunun olmaması için Konya olarak çok çaba sarf ettik. Sayın Başbakan'a da ifade ettim. Türkiye'nin iş barışı bozulmamalı diye. O kanunda çok büyük sıkıntılar var" diye konuştu.
Toplu İş İlişkileri Kanunu'nun kabul edilmesiyle Türkiye'de iş barışının bozulacağını savunan Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:
"Umarım biz yanılırız. Türkiye'nin 1980 öncesine dönmesi demektir bu. Ülkemizin insanı bunu çok iyi biliyor. Alın teri kurumadan işçinin hakkının verilmesi gerektiğini biliyor. Türkiye 135 milyar dolar ihracatı gördüyse, dünyanın 17. ekonomisinden 16. ekonomisi olmaya hedef koyduysa, özellikle 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefi koyduysa, bunu iş barışını sağlayarak devam ettiriyor olmalı. Avrupa'nın vazgeçtiği, İtalya'nın, İspanya'nın ve Fransa'nın zarar gördüğü, bu kanundan vazgeçtiği bir ortamda aynı kanun bize dayatılıyor konumda... Nitekim mutabakat sağlandı, geçecek. Bu nedenle ben şirketlerimizin asıl bu konuya dikkatlerini çekmek istiyorum. Bu konuda insan kaynaklarındaki görev ve sorumluluklarda gerçekten çaba sarf edilmesi ve hassas davranılması gerekiyor. Hassas olunmazsa çok sıkıntılar yaşanabilir."
-"Ar-Ge, Cumhuriyet tarihinin en önemli dönemini yaşıyor"-
"Özellikle Ar-Ge, Cumhuriyet tarihinin en önemli dönemini yaşıyor" diyen Büyükhelvacıgil, hiç bir dönemde Ar-Ge faaliyetlerine bu kadar destek verilmediğine dikkati çekti.
KSO olarak bu duruma katkı sağladıklarını düşündüklerini dile getiren Büyükhelvacıgil, şöyle devam etti:
"2010 sonu itibariyle 1,2 milyar dolar ihracatı gördük. 20 Mart itibariyle Konya'nın ihracatı 300 milyon dolara ulaştı. 170 ülke ile ihracat yapılıyor."
-Yeni Türk Ticaret Kanunu-
Konya Vergi Dairesi eski Başkanı Harun Kaynak ise "Türk Ticaret Kanunu Değişiyor. Biz de mi Değişelim-" başlıklı bir sunum yaptı.
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun bir takım yasal zorunluluklar sunduğunu, bu değişikliklerin ise "Yeni Türk Ticaret Kanunu, ticarette ayağımıza bağ mı olacak-" sorusunu gündeme getirdiğini vurgulayan Kaynak, kanunun ana hedeflerinin şeffaflık, hesap verebilirlik, kurumsallaşma, elektronik ortamda hukuki işlem tesis edebilme, yatırım ve iş yapma ortamının iyileştirilmesi olduğunu anlattı.
Yeni Türk Ticaret Kanunu ile yeni kurulan, mevcut anonim ve limited şirketlerin ortak sayısı ile yönetim kurulunun tek kişiden oluşabileceğini belirten Kaynak, "Yeni kanun ile yönetim kurulunun sorumlulukları artıyor. Genel Kurul toplantı bildirimlerinde değişiklikler var. Anonim ve limited şirketlerin ana sözleşmelerinin değişmesi gerekiyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile şirketlerin ortaklarına, yönetim kurulu üyelerine, yönetim kurulu üyelerinin yakınlarına eş, çocuk, anne, baba, kardeş ile üçüncü derece dahil kan ve kayın hısımlara borç verme yasağı geldi" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz