Konya’da Bedesten'de Tarihi Dönüşüm Başladı

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında gerçekleştireceği “Tarihi Bedesten Çarşısı Sağlıklaştırma ve Dönüşüm...

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında gerçekleştireceği “Tarihi Bedesten Çarşısı Sağlıklaştırma ve Dönüşüm Projesi” başladı.

Kapu Camisi önünde projenin başlaması nedeniyle düzenlenen programa, Vali Vekili Sefa Çetin, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, Karatay Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ali Boran, AK Parti İl Başkan Vekili Bestami İnan, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, davetliler ve Bedesten esnafı katıldı.

Reklam
Reklam

DÖNÜŞÜM PROJESİ KONYA TARİHİ AÇISINDAN BİR DÖNÜM NOKTASI

Törende konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’da bugüne kadar birçok önemli hizmete imza attıklarını söyledi. Dönüşüm projesinin Konya tarihi açısından bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Başkan Akyürek, “Projeyi tamamlayabilmek için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da birlik ve beraberlik içinde çalışacağız. Mevlana Kültür Vadisi Projesi’nin önemli bir ayağını oluşturan tarihi Konya Çarşısı’nda çok sayıda türbe, sur duvarı, cami, medrese ve tescilli yapılar var. Ekonomiye ve istihdama önemli katkılarda bulanacak proje daha kaliteli, yaşanabilir mekanlar ortaya çıkaracak. Bölgede, tarih ile bütünleşmiş yeni mekanlar ile alternatif bir turizm destinasyonu ortaya çıkacak ve tarihi, kültürel ve mimari özelliği olan 300’e yakın yapı restore edilmiş olacak. 2 bin yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi Bedesten’deki altyapı çalışmalarında Roma döneminden kalma kanalizasyon ve su şebekelerine ulaştık. Selçuklu ecdadımızın ayak izleri ile Osmanlı ecdadımızdan kalma hizmetlerle karşılaştık. Bu bölgenin bizim için tarihi anlamı, ticari, turistik anlamının çok önünde. Bu bölge, Alaaddin Tepesi ile birlikte Anadolu’nun tapu kayıtlarını oluşturmaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

Başkan Akyürek, Dünya Tarihi Şehirler Birliği Başkanı ile İpek Yolu Şehirleri Birliği’nin çalışmayı takip ederek dünya gündeme taşıdığını kaydederek, “Tarihi kent merkezi çalışmasını tamamladığımızda dünyanın en önemli yenileme projesi olarak şehrimize birçok ödül kazandıracaktır. Çalışmayla hem Konya’yı geçmişteki görkemine kavuşturmayı, hem de ticareti, turizmi, kazançları artırmayı amaçlıyoruz. Konya belediyeleri olarak bu taşın altına elimizi hep birlikte koyduk. Yaklaşık 2 yıl sürecek projeyle Konya çarşısı tarihteki güçlü ve görkemli günlerine geri dönecek” şeklinde konuştu.

Proje kapsamında toplam 2 bin 687 dükkan ve bağımsız bölüm, 40 sokak bulunuyor. 95 bin metrekarelik alandaki projenin toplam kapalı alanı 180 bin metrekare. Proje kapsamında 84 sokak cephe düzenlemesi, 7 cadde cephe düzenlemesi yapılacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: