Konya'da deprem riski bilinenden fazla

Konya'da son 2 gündür yaşanan, paniğe neden olan 3 ayrı orta şiddetteki depremin merkezinin, her ne kadar Sille Mahallesi olduğu açıklansa da gerçekte Yazır Mevkisi olduğunu ileri sürüldü.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yaşar Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'da art arda yaşanan depremlerin pek çok kişinin paniğe bağlı yaralanmasına, dayanıksız bazı binalarda çatlaklar oluşmasına yol açtığını söyledi.

Herkesin, ''Konya deprem için en risksiz bölge, neden bu depremler oldu?'' diye sorduğunu ifade eden Eren, ''Konya'nın yıkıcı depremler için en az riskli bir yer olması, burada deprem olmayacağı anlamına gelmez'' dedi.

Konya kent merkezine en yakın fayın ''Konya Fay Zonu'' olduğunu vurgulayan Eren, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

''Bu fay zonu, yerleşim yerinin hemen batısında 500 Evler ile Dikmeli arasından geçmekte (batıdaki dağların yamacından kuzey-güney yönünde) ve bu kesimde yaklaşık 50 kilometrelik bir uzunlukta izlenmektedir. Bu fay hattı tek bir faydan değil, birbirine paralel olarak yönlenmiş değişik uzunluklardaki bölümlerden oluşmuştur. Konya il merkezinin bulunduğu kesimde de tarihsel dönem içinde yıkıcı bir deprem kaydedilmemiştir. Ancak yörenin tektonik özellikleri, şehrin bundan sonraki yapılanmasında, oluşma ihtimali az da olsa 6-6.5 büyüklüğündeki bir depremin göz önünde bulundurulmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu bilgilere 1999'da yaptığımız araştırmalar sonunda sahip oldum ve bugüne kadar her platformda bunu anlattım, uzun zamandır da internet sitemde yayınlıyorum.''