Konya’da Sosyal Güvenlik Reformu Ve Teşvik Sempozyumu

KONYA (İHA) – Konya’da “Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları” konulu sempozyum...

KONYA (İHA) – Konya’da “Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları” konulu sempozyum gerçekleştirildi.

Bir otelde düzenlenen sempozyuma Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Konya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Cem Dinç, oda başkanları ve çok sayıda davetli ile çalışanlar katıldı.

“DEVLET HALKIN MUTLULUĞUNU SAĞLAMALI”

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan yaptığı konuşmada, “Bir devlette birincil olarak bir takım kamu hizmetleri yapması beklenir. Köprüler, yollar, limanlar, okullar, hastaneler yapar. Ama bu yapılması beklenen kamu hizmetleri açısından en temel noktayı birinci basamağı ifade eder. Devlet madem vatandaşından vergi topluyor, bu verginin karşılığı olarak kamuya bir takım hizmetler getirmek zorundadır. Bunun gereğini ifade ediyordur. Ama bundan daha önemlisi vatandaşını mutlu etmektir. Siz iyi köprüler, yollar, hastaneler yaparsınız ama sokaktaki vatandaşın yüzü asıktır. Geleceğe güvenle bakamıyordur. İşte devletin bunu da idare etmesi lazımdır. Halkın mutluluğunu da sağlaması lazımdır. Gelişmiş bir devlet ile geri kalmış bir devletin vatandaşı arasındaki önemli ayrımlardan bir tanesi de sokaktaki vatandaşın mutluluğudur. Ama bunlardan çok daha zor bir devlet fonksiyonu vardır ki, o da siyaset geliştirmektir. Aslında siyaset geliştirmek, istikrar ve iradenin bir sonucudur. Eğer bir devlet istikrar ve irade sahibi ise o ancak siyaset geliştirebilir ve önemli dönüşüm ve değişimlerin altına imza atabilir” dedi.

Reklam
Reklam

"ASGARİ ÜCRET ENFLASYONA EZDİRİLMEDİ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ise, “Bizler yaptığımız bütün çalışmalarda taraflarla masaya oturarak, metnin daha kaleme alınmasının ilk başlangıcında bütün tarafları masaya çağırarak onlarla birlikte oluşturuyoruz. İş vereniyle çalışanıyla ve yöneticileriyle her tarafın mutlaka paydaşların masada olduğu bir süreç yaşatıyoruz. Onun için biz sorunların çözümünde daha kalıcı ve daha topluma yayıcı çözümler üretiyoruz. Bu dönemde eldeki imkanla sonuna kadar zorlanarak, işçilerimizin refah seviyesi artırılmış asgari ücrette enflasyona ezdirilmemiştir. Geçtiğimiz dönemde, bu dönemde de geçtiğimiz hafta asgari ücret tespit komisyonu sayın bakanımızın basın açıklamasıyla başlamıştır. Bu ay sonu da bu konuda da inşallah, taraflarla anlaşma sağlanarak masadan öyle ayrılmayı umuyoruz. Bu dönemde diğer çalışan grubumuz olan memurlara toplu sözleşme hakkı tanınmış 2012-2013 dönemini kapsayan ilk toplu sözleşme görüşmeleri de tamamlanmıştır. 2002’ye oranla en düşük devlet memuru maaşı yüzde 348 artışla bin 758 liraya, ortalama memur maaşı da yüzde 253 artışla 2 bin 42 liraya ulaşmıştır. Bu dönemde emeklilerimiz de unutulmamış, emeklilerimizin refah seviyesini yükseltmek için bütçenin tüm imkanlarını seferber edilerek intibak düzenlemesi yapılmıştır. İnşallah 2013’ün ilk ayından itibaren intibak çalışmalarının sonuçları tamamlanır ve emeklilerimiz bu haklarını alacaklardır ki, bu da yaklaşık en fazla 322, en düşük de 20 lira çerçevesinde herkesin durumuna göre iyileştirme sağlanacaktır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“ÖNCELİK SÜRDÜRÜLEBİLİR SİSTEM BIRAKMAK”

Etyemez, "Sosyal Güvenlik gibi hassas bir alanda önceliğimiz gelecek nesillere sürdürülebilir bir sistem bırakmaktır. Burası oldukça önemlidir. Sürdürülebilir sosyal güvenlik sistemi günü birlik düşünebilirsiniz. Günü birlik açıkları, günü birlik alınan primleri, günü birlik ramakları değerlendirebilirsiniz. Ama sürdürülebilir olması, sosyal güvenliğin ve reformun her geçen gün tamamlanmaya dönük sürdürülebilir olması oldukça önemli bir yaklaşımdır" şeklinde konuştu. Çalışma hayatımızın en önemli sorunlarından olan kayıt dışı mücadelede önemli mesafeler aldıklarını da sözlerine ekleyen Etyemez, "Yürütülen politikalar sayesinde kayıt dışı istihdam yüzde 37 seviyelerine indirilmiştir. Hedefimiz 2023 yılında kayıt dışı istihdam oranını yüzde 15 seviyelerine çekmektir” dedi.

Konuşmaların ardından SGK Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam, “Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları”, SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Güneyt Olgaç ise “Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları” konusunda katılımcılara sunumlarını gerçekleştirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: