Kopan bacak, Iraklı çocukların oyuncağı oldu

Şiddet olayları nedeniyle her gün onlarca kişinin öldüğü Irak'ta, "kayıp kuşak" olarak nitelendirilen çocukların da psikolojisi alt üst oldu.

Ülkedeki çocuklar da şiddeti kendilerine adeta tutku haline getirdi. Bağdat'ın kuzeybatısındaki Bakuba yakınlarında 2 ABD askeri ile bir Iraklı çevirmenin öldürüldüğü bombalı saldırıda Amerikan askerinin kopan bacağı çocukların oyuncağı oldu.

Bağdat'ın 65 mil kuzeybatısındaki "Sünni üçgen" olarak bilinen Bakuba yakınlarında yaşandı. Yaşları 6 ile 11 arasında değişen Iraklı çocuklar, geçtiğimiz Perşembe günü 2 ABD askeri ile 1 Iraklı çevirmenin öldüğü bombalı saldırıda kopan Amerikan askerinin bacağını yerlerde tekmeleyerek kendi aralarında 'oyun' oynadı. Askerin kopan bacağını yerde saatlerce tekmeleyen çocukların nefret duygusuyla şiddet tutkusunu pekiştirerek gerçekleştirdiği bu eylem görenleri şaşkına çevirdi. Bir yandan kopan bacakla oynayan diğer yandan mermi ve silahlarla halay çeken çocukların bu hali Irak'taki küçük bedenlerin psikolojisinin de hangi boyutlara ulaştığını gösterdi.

Reklam
Reklam

Uzmanlar, çocukların sergilediği bu davranışı, Irak'ta patlayan bombaların 'binalardan çok yüreklerde açtığı derin tahribatın bir göstergesi' olarak yorumluyor. Yapılan araştırmalar da, ülkedeki gerilimin en büyük etkisinin çocuklara yansıdığını gösterirken, savaşın acı faturasının Iraklı çocuklara ne şekilde yansıdığını gösteriyor.
Geçen yıl Irak genelinde yapılan uluslar arası bir araştırma, gençlerle başlayan ve çocuklara kadar uzanan Irak'taki Amerikan karşıtlığının giderek yükseldiğini ortaya koymuştu. Irak'ta bazı hapishanelerde de, ABD güçleri tarafından yapılan operasyonlarda "direnişçi" oldukları gerekçesiyle tutuklanan Iraklıların çoğunu 14-24 yaşları arasındaki gençlerin oluşturduğu biliniyor.

İHA