Kopan Organı Kısa Sürede Ulaştırın

9 saat içerisinde ameliyatı yapabilecek merkeze ulaştırılması gerektiğini bildirdi.Medicana Konya Hastanesi Ortopedi Travmatoloji ve El...

9 saat içerisinde ameliyatı yapabilecek merkeze ulaştırılması gerektiğini bildirdi.

Medicana Konya Hastanesi Ortopedi Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün, hastanelerine 2 gün önce Antalya’dan kolu kopmuş bir erkek hastanın getirildiğini belirterek, sonrasında yaşanan süreci anlattı. Prof. Dr. Öğün, “Kopan uzuvları diken bir merkez olduğumuz için hastayı kabul ettik ve beklemeye başladık. Ancak hasta bize ulaştığında kolun kopmasından itibaren 16 saat kadar bir zaman geçmiş durumdaydı. Bu durumda hastada oluşabilecek yan etkiler ve hayati tehlike nedeniyle hasta yakınlarıyla konuşarak kopan uzvu yerine dikmeme kararı aldık. Ve kopan kısmı dikip kapatarak ameliyatı sonlandırdık” dedi.

Reklam
Reklam

Normal şartlar altında kolun yerine dikilebileceğini kaydeden Prof. Dr. Öğün, “Ama 16 saat gibi bir geç zamanda bize ulaştığı için kolunu yerine dikmemiz imkansız hale geliyor. Daha doğrusu teknik olarak yerine dikebiliriz ancak bu süre zarfında koldaki kaslar ölmüş olduğu için bu ölü dokulara ait zehir, kolu dikme sonrası kana karışacağı ve bütün vücuda yayılacağı için böbrek yetmezliği başta olmak üzere organ yetmezliği ve ölüme dahi hastayı götürme durumuna yol açabilir. Dolayısıyla bu tür gecikmiş vakalarda kopan uzuvların yerine dikilmesi mümkün olmadığı için olabildiğince çok kısa bir süre içinde, bu uzvu yerine dikebilecek merkezlere süratle ulaştırılması gerekir” diye konuştu.

“EN GEÇ 8-9 SAAT İÇİNDE AMELİYAT EDİLMELİ”

Prof. Dr. Öğün, organın kopmasından itibaren yapılması gerekenleri de şöyle anlattı:

“Kopan uzvun su geçirmeyecek bir şekilde sarılması, gerekirse naylon poşetler içerisine alınması, sonra bu naylon poşet veya kopan uzvun yüzde 50 su, yüzde 50 buz karışımı içerisindeki başka bir kaba konulması ama asla suyla ve buzla temas ettirilmeden soğutularak ameliyatı yapacak merkeze ulaştırılması gerekir. Böyle yapıldığı takdirde kopan uzuv 12 saat içinde yerine dikilebilir. Buna ameliyat süresi de dahil. 3-4 saatte ameliyat süresini çıkardığımızda kopan uzuv, en geç 8-9 saat içerisinde uygun şartlarda taşınıyorsa ameliyatı yapacak merkeze ulaştırılması gerekir.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: