'Köprü'nün 36 yıllık tarihi

Cumhuriyet’in 50. yıl dönümü onuruna 29 Ekim 1973 yılında hizmete açılan 'köprü'nün fikri yüzyıllar öncesine dayanır.

Bilinen en eski Boğaz geçişi M.Ö. 511 yılında gerçekleştirildi. İskit seferine çıkan Pers Kralı Darius'un 700 bin kişilik ordusu, gemilerin yan yana getirilmesiyle oluşturulan yüzer köprü ile Trakya'ya geçti.


Mühendisler, Boğaz'ın bir köprüyle geçilmesi konusunda zaman zaman değişik projeler üretse de bunlar tasarı halinde kaldı.

Mühendisler, Boğaz'ın bir köprüyle geçilmesi konusunda zaman zaman değişik projeler üretse de bunlar tasarı halinde kaldı.


Örnek olarak 1940 yılında Nuri Demirağ'ın girişimiyle, Türk mühendisler ve Amerikalı uzmanlar tarafından köprü projelendirildi ancak zamanın iktidarı "Boğaza köprü olmaz, yıkılır" diyerek teklifi reddetti. Örnek olarak 1940 yılında Nuri Demirağ'ın girişimiyle, Türk mühendisler ve Amerikalı uzmanlar tarafından köprü projelendirildi ancak zamanın iktidarı "Boğaza köprü olmaz, yıkılır" diyerek teklifi reddetti.

Reklam
Reklam

Ancak İstanbul'un hızla gelişmesi ve Avrupa-Asya arasındaki trafiğin artışı bu köprünün yapımı zorunlu kıldı ve Boğaziçi Köprüsü tasarlandı...


Avrupa ve Asya kıtalarını ayıran Boğaz'dan karşıdan karşıya kolayca geçebilme fikri yüzyıllar boyunca çekiciliğini korudu.


1967'de konuda uzmanlaşmış dört mühendislik firmasından yeni bir proje hazırlamaları istendi ve en uygun öneriyi yapan Freeman Fox and Partners adlı İngiliz firmasıyla 1968'de anlaşma imzalandı.


İnşaatı gerçekleştirecek firmayı seçmek için açılan ihaleyi de Hochtief AG adlı Alman ve Cleveland Bridge and Engineering Company adlı İngiliz firmalarının oluşturduğu konsorsiyum kazandı.


Boğaz köprüsünün temeli 20 Şubat 1970'de Beylerbeyi'nde atıldı.


Avrupa ve Asya kıtalarını ayıran, İstanbul Boğazı'ndan karşıdan karşıya geçişi sağlayan ilk köprü oldu.


1971 yılının Mayıs ayında Ortaköy, Temmuz ayında ise Beylerbeyi kulelerinin montajına başlandı.


1972’nin Ocak ayında her iki kule de tamamlandı.


1970 yılında yapımına başlanan ve maliyeti 21,774,283 dolar olan köprü, Cumhuriyet’in 50. yıldönümü onuruna 29 Ekim 1973 yılında hizmete açıldı.

Reklam
Reklam

1978'de köprü, yaya trafiğine kapatıldı.


Toplam uzunluğu 1560 metre olan köprünün iki kule arası uzunluğu 1073 metredir.


Köprünün deniz yüzeyinden yüksekliği 64 metredir.


Ortaköy ile Beylerbeyi arasındadır.


Köprünün ilk hizmete açıldığı yıl günlük ortalama araç geçişi 32 bin iken 1987'de bu sayı 130 bine, 2004 yılında ise 180 bine çıktı.


İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nün yeni aydınlatma ve ışıklandırma sistemi 22 Nisan 2007 tarihinde düzenlenen tören ve ışık gösterisiyle faaliyete geçirildi.


Köprünün tamamı 16 milyon renk değiştirebilen led armatürlerle aydınlatıldı.


Boğaziçi Köprüsü’nün aydınlatılmasında kullanılan renk değiştirebilen led armatürler, uzun ömürlü, düşük enerji tüketimine sahip ve çevre dostu olma özelliği taşıyor.


Dekoratif aydınlatma projesinin montaj işleri birçoğu YTÜDAK kökenli tırmanışçılardan oluşan "Yüksek İşler - HighWorks" adlı iple erişim çözümleri sunan şirket tarafından gerçekleştirilmiştir.

Aydınlatma ekipmanlarının montajı sırasında 236 adet V-askı halatına 2000 adet led ışık modülü ve 7000 metrenin üzerinde kablo sabitlenmiştir.

Reklam
Reklam

Bu çalışma sırasında 12 iple erişim teknisyeni 9000 metrenin üzerinde dikey ip inişi yapmıştır ve bu montaj çalışması Türkiye'de 2007 yılına kadar gerçekleştirilmiş en büyük iple erişim projesidir.