İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, geçen hafta aldığı karar, kentte tartışmaya yol açtı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, kent genelindeki kat yükseklikleri ve imar planı düzenlemesinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanarak yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında olmasına karar verdi.ÖZETLE
10 metre yükselecek iddiası. Mimarlar Odası tepkili. Büyükşehir, iddiaları yalanladı.
Bu çerçevede, yürürlükteki 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında sadece kat adedi belirlenmiş imar adalarında, planlarda yeni bir düzenlemeye gerek kalmaksızın yürürlükteki amir yönetmeliklerinin tariflendiği yüksekliklerin uygulanmasına karar verildi.
Büyükşehir Meclisi, bu kararıyla, yönetmeliğe karşı çıkan ve başta Kordon olmak üzere kıyıda mevcut binalar için kat yüksekliğini 3 metre ile sınırlandıran Konak Belediye Meclisi'nin kararını reddetmiş oldu.Konak Belediye Meclisi'nin, Konak Meydanı - Alsancak Limanı arasında kalan Kordon'da sekiz kat ve maksimum 24.80 metre yükseklik, Konak Meydanı - Üçkuyular Meydanı arasında kalan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı sahilinde 7 kat ve 21.80 metrelik yapılaşma uygulamasının devam etmesi kararı sonuçsuz kaldı.
"Bu bir felaket”
Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, Konak Belediye Meclisi'nin aksi yönünde aldığı karara en büyük tepki, İzmir Mimarlar Odası'ndan geldi.
Kararı, Al Jazeera'ye değerlendiren Oda Başkanı Hasan Topal, düzenlemeyle ışığı, havası ve silüeti olumsuz etkilenecek İzmir'de yaşanması zor hale gelecek, dedi
Yönetmeliğin tüm Türkiye'deki yapılaşmayla ilgili standartları ve genel çerçeveyi belirleyen bir içerik taşıdığını belirten Topal, şöyle konuştu:
"Bu anlamda bakanlık, geçen yıl, yönetmelikte değişiklik yaparak kat yüksekliklerini konut yapılarında 3.5 metreye, ticaret ve turizm yapılarında 3.80 metreye çıkardı. Daha önce bu gabariler 3 metre olarak tanımlanırdı. Dolayısıyla bu yönetmelik değişikliğiyle daha önceki yönetmeliğe göre yapılaşmış alanlarda yaklaşık 10 metre yapı yükseklikleri arttırıldı. Oysa kent planlarında yapı yükseklikleriyle cadde ve sokak genişliklerinin doğrudan oranı vardı. Yapı yüksekliklerini arttırdığınız takdirde o yapının cephe aldığı sokak ve caddeleri de belli bir oranda genişletmeniz gerekir. Sorun burada bu kamusal alanlara ilişkin genişletme yapılmadan sadece yapıları bulunduğu yerde yükseltiliyor olması bir felaket”
Oda Başanı Hasan Topal.
"Ufku göremez kent olacak”‘Kentin gerdanı' olarak tanımlanan Kordon gibi bitişik nizam yerlerde eski düzenlemede bile ‘Çin seddi' şeklinde bir görüntü oluştuğunu vurgulayan Topal, "İşte bu duvar, yönetmelikteki değişiklikle 10 metre daha yükselecek. Bu da 3.5 kata tekabül eder. Başka hiçbir kamusal kazanım getirmeksizin sadece yapılar yükselecek. Bu yükseklik kentin nefes hava, ışık, rüzgar almasını etkileyecek ve yaşam daha zor hale gelecek. Ufku göremez kent olacak. Uyarımız, bu yanlış gelişmenin düzeltilmesi doğrultusunda” dedi.
81 ilin bu düzenlemeden etkileneceğini savunan Topal'a göre, kararın alınmasında, imar rantı içindekilerin gücü etkili olmuş olabilir. Düzenlemeden ise tüm mülk sahipleri, deprem riski, kentsel dönüşüm, riskli yapı gerekçeleriyle yararlanabilecek.
Başkan Topal, meclis kararına yönelik itirazda bulunacaklarını, bu taleplerinin uygun görülmemesi halinde de hukuki girişimlerine başlayacaklarını söyledi.
Sevin Kaplan, karara tepkili.
"Korkunç bir karar”Kordon'daki yapı yüksekliklerinin 10 metre yükseleceği iddiasına İzmirliler de tepki gösterdi. Sevinç Kaplan, "Korkunç bir karar. Şu an bile tek tek bu dev binaları görmek rahatsız edici. Yanlıştan bir an önce dönülmeli” diyor.
Burak Özenç ise, "Kordon eskiden daha güzeldi. Hemen yol kenarında deniz vardı. Ama şimdi eskisinden eser yok. Biz denizi bile kirletmeyelim diye uğraşırken kentin algısını bozmak ne kadar mantıklı” dedi.
Burak Özenç.
'Kat adetlerini arttıracak karar alınmadı'İzmir Büyükşehir Belediyesi, tartışmalara neden olan konuyla ilgili bir yazılı açıklama yaptı. Büyükşehir Meclisi'nde, kat adetlerini artıracak ve yoğunluk artışına neden olacak herhangi bir imar planı değişikliği veya plan notu ilavesi kararı alınmadığını bildirdi.
Açıklamada, Belediye Meclisi'nden geçirilen hükmün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ‘uyulması zorunlu' bir yönetmelik maddesi olduğuna dikkat çekilerek, "Bu yönetmelik, dörtte üçü yapılaşmamış imar adalarını kapsıyor” bilgisini paylaştı.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin sadece Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin kat yüksekliğine ilişkin tanımına uyulması kararını aldığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanarak yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği hükümlerine 81 ildeki bütün belediyeler uymak zorundadır. Şöyle ki; Yönetmeliğin 2. maddesinde, bu yönetmeliğin genel hükümler, tanımlar ve ruhsata ilişkin hükümlerinin imar planları ve idarelerin çıkaracakları yönetmeliklerle değiştirilemeyeceği belirtilmekte olup belediyelere sadece bunların dışındaki hükümlerde düzenleme yapma yetkisi verilmektedir. Kat Yükseklikleri de, bu yönetmeliğin Tanımlar bölümünde yer almaktadır. Tüm Türkiye'de uygulanmakta olan Yönetmeliğin 16/11 maddesinde; dörtte üçü yapılaşmamış olan imar adalarında yeni yapılacak yapılarda kat yüksekliklerinin ve bina yüksekliklerinin ne şekilde hesaplanacağı açıklanmaktadır. Ancak imar adasının dörtte üçünün yapılaşmış olması halinde mevcut teşekküle uyulacağı belirtilmektedir. Ayrıca, hiçbir şekilde planda belirtilen kat adedinin ve yapı yoğunluğunun artırılamayacağı kesin hüküm olarak yer almaktadır. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin değiştirilemez hükmü olan kat yükseklikleri tanımı ile ilgili olarak, Büyükşehir Belediye Meclis kararı ile 30 ilçede uygulama birliği sağlanmıştır”
Kaynak: Al Jazeera Türk
'Kesin hesap komisyonu kuracağız'