Kordon’u Rakıların Efendisiyle özleştiren siyaset

Rakıların efendisi tartışması sulu rakı susuz rakı tartışmasına döndü.

Türkiye siyaseti başka yürür İzmir siyaseti başka. İzmir’in siyasi dövüşü AKP ile olduğu için Ülke gündeminden uzak kendi gündemini yaratır İzmir.

Onun kulvarı bu yöndedir ve öyle de gider.

Geçtiğimiz hafta Ahmet Hakan İzmir’deydi.

Tarafsız Bölge” programını İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde gerçekleştirdi. Ahmet Hakan'ın “İzmir neyin sembolüdür? Faşizmin mi, ulusalcılığın mı, laikliğin mi. İzmirli kime derler? Kimdir bu İzmirli? Bu kimliği besleyen kültürel kaynak nedir?” sorularıyla şekillenen programda zaman zaman farklı siyasi partilerden milletvekilleri arasında polemikler yaşandı. Konukların büyük bölümünün İzmir'in “demokrat ve hoşgörülü” yapısını vurguladığı programda bazı konuklar da kentteki azınlıkların yaşadığı sorunlara ve İzmir'in tutucu yapısına işaret etti.

Reklam
Reklam

Tamda bu program öncesi İzmir başka bir tartışmanın içindeydi.

Aslında programda aranan cevaplar bu tartışmanın tam da kendisiydi.

Çiçeği burnunda Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Kordon İşadamları Dernek Başkanı Ömür Şanlı’ya AKP rozetini takmıştı.

Bu rozet tüm kıyameti kopardı tartışmanın fitilini ateşledi.

Hürriyet Gazetesi’nin usta kalemi Ertuğrul Özkök Şanlı’nın Ak Parti’ye geçişini, Bakan Müezzinoğlu’nun katılımıyla yapılan rozet törenini köşesine taşıdı.

Özkök yazısında Şanlı’yı “ Rakıların Efendisi” olarak tanımlarken, AK Parti’nin artık rakı masalarına daha yakın olduğuna vurgu yapıyordu.

Oysa o rozet Şanlı’ya takılmış bir rozetti Kordon’a değil.

İzmir’in simgesi Kordon’un rakıyla, şarapla özleştirilmesi sadece Kordon’a değil İzmir’e de haksızlıktır. Kordon İzmir’in demokrat ruhunun dışa vurduğu yerdir. Rakı içenle çay içenin, kola içenin yan yana aynı masada oturabildiği ender noktalardan biridir. Kaldı ki demokratlık sadece CHP’nin tekelinde değildir. Kordon’a da sadece CHP’li gitmez.

Reklam
Reklam

Üstelik Şanlı AKP’ye bugün geçmemiştir. Rozet her ne kadar yeni takılsa da Şanlı’nın AKP’ye geçişi 8-9 ay öncesine dayanır.

Şanlı’ya bu sorunun yeni sorulması ve Kordon’un sadece içki ile özdeştirilmesi ucuz politik bir saldırıdan başka bir şey değildir. Ve her şeyden önemlisi bu rozet neden şimdi takılmıştır?

İzmir seçmen kitlesinin en az 3’te 1’ini Balkan Rumeli kökenliler oluşturur. Ve İzmir’in Rumeli göçmenleri AK Parti’ye mesafeli bakar.

Önceki seçimlerde İzmir’deki Balkan Platformu’nun CHP’ye önerdiği 3 vekil adaylarından biridir Şanlı. Ancak Kocaoğlu ile yaşadığı sorunlardan dolayı CHP’den ayrılıp AK partide siyaset yapmaya karar vermiştir.

AK partiye mesafeli olan Balkan Rumeli göçmenleri bu mesafe nedeniyle CHP çatısı altında buluşmuşlardır. Bu kökenlere ulaşmanın yolu da içlerinden birilerini öne çıkarmaktır.

İşte bu noktada Şanlı önemli bir isim olarak öne çıkıyor. Ve AKP’de gecikmiş olan bu ismi şimdi öne çıkarmakla bir atak yapıyor.

Piriştina’nın yaşarken siyasi bir efsaneye dönüşme nedenlerinden biri budur. Cemil Şeboy’un parti farkı olmaksızın defalarca zafer kazanmasının nedeni de budur. Ve diğer Balkan-Rumeli kökeninden gelen efsaneleşmiş siyasi isimlerde bizim oğlan bizden biri başarısının ürünleridir.

Reklam
Reklam

İşte AKP’de tamda şimdi bu ismi öne çıkarırken bu düşünceden yola çıkmıştır. Balkan kilidini açmak için Şanlı. Becerirler mi bilinmez ama sadece Kordon İşadamları Dernek Başkan’ı olmayan aynı zamanda Balkan Platformu’nun da başkanı olan Ömür Şanlı bu anahtar için önemli bir isimdir.

Bir taşla iki kuş. AK Parti’ye Kordon ve Balkan kapısını açma fırsatı. Balkan-Rumeli hamlesi AKP’ye istediklerini getirir mi bilinmez ancak daha önceleri bu atak birçoklarına önemli zaferler sağlamıştır.

Cem Uzan’ı hatırlayalım. Makedonya kökenli Cem Uzan, İzmir’de bağırlara basılmış yüzde 18’lik oy oranıyla AK Parti’yi geçerek korku salmıştı.

İşte bu geçmiş başarılar şimdi AK Parti’nin seçim hesapları olmuş görünen.

Ve başkalarının da korkuları.

Yani AK Parti’nin muhafazakâr kanadına oynayarak yıpratma girişiminde olanlar ucuzlaştırarak rakıların efendisi söylemleriyle hem İzmir’e haksızlık yapıyor hem de Kordon’a derken kast ettiğim tam da buydu.

İşte Ahmet Hakan’ın cevapları bu tartışma da gizli derken İzmir gündemini kendisi yaratır Türkiye gündeminden farklıdır onun kıyametleri başka gündemlerden koparken neden farklıdır anlamanız için İzmir’e İstanbul’dan bakmamanız gerekir. Hoş nerden bakarsanız bakın İzmir ve İzmirliyi anlamak zor iştir.

Reklam
Reklam

Sorularınıza aldığınız cevaplarda hiçbir zaman bir İstanbullunun durduğu yerde İstanbulluyu tatmin etmez. Ama İzmirli olup İstanbullunun baktığı yerden de duyulmaz… Yani kısaca Hakan bu soruları daha çok sorar Özkök’te yazar…

Tabii tüm bu tartışmalar İzmir’de olurken Ankara’da boş durmuyor. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın gündemine Rakıların efendisi tartışması sulu rakı olarak giriyor. Başbakan’ın grup toplantısında başlayan sulu rakı muhabbetine CHP dünden hazırmış CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce hemen bu göndermeyi “İzmir’deki rakı kralı sek rakı içtiği için AKP’ye üye olmuş” söylemiyle karşıladı. Bakalım rakı muhabbeti daha ne kadar sürecek. İzmir’in gündemi ülkenin gündeminde nasıl yer alacak?

oyatekin@gmail.com

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz