Kore Savaşı’nın 63. Yıldönümü

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şube Başkanı Bayram Akdemir, “Türk tugayı savaş süresince birçok kahramanlıklara...

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şube Başkanı Bayram Akdemir, “Türk tugayı savaş süresince birçok kahramanlıklara ve başarılara imza atarak Kore Savaşı tarihinde önemli bir yer almıştır” dedi.

Bayram Akdemir, dernek binasında dernek yöneticileriyle birlikte yaptığı basın açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

“Tüm şehitlerimize ve ebediyete intikal eden şehit ve gazilerimize rahmet, sağ olan gazilerimize sağlıklı günler dilerim. Kore Yarımadası Rusya’nın Japonya’ya 1945 Ağustos’unda savaş ilan etmesiyle kuzeyde Rus istilasına uğramış ve 38’inci paralelden itibaren Rusya ve ABD tarafından geçici olarak ikiye bölünce Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan ve öncülüğünü ABD kuvvetlerinden oluşan Birleşmiş Milletler kuvvetleri, Güney Kore’nin yardımına gitmişlerdir. Kore Savaşı’nda Birleşmiş Milletlerin dünya barışını korumak amacıyla oluşturduğu ordu içinde yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri 17 Ekim 1950 tarihinde General Tahsin Yazıcı komutasında 5 bin 90 kişilik bir tugay ile Kore Savaşına katılmıştır. Bu Türk Tugayı savaş süresince birçok kahramanlıklara ve başarılara imza atarak Kore Savaşı tarihinde önemli bir yer almıştır. Bu başarılardan bir tanesi olan Kum Kale’de bin 52 rakımlı tepenin ele geçirilmesinde Yüzbaşı Ruknettin Ural komutasında aynı toprağın dört bucağından gelmiş, kimi uzun boylu, kimisi zayıf, kimisi esmer ama Allah’a inançları tam olan 11 asker 17 Nisan 1952 tarihinde destan yazmışlardı. Türk Tugayı Kore’de 700’den fazla şehit vermiş 200 kişi de yaralanmıştır. 1950 yılında başlayan Kore Savaşı 1953 yılına kadar devam eden Kore Savaş alanında 15 devletin askeriyle birlikte omuz omuza savaşan kahraman Türk askeri, kahraman bir ulusun kahraman evlatları olduklarını cihana gösterdiler.

Reklam
Reklam

Kore gazilerine ‘Kahramanlar’ demekle, bu güzide insanları kavramamız, onları anlayabilmemiz mümkün değildir. Her biri farklı öykülere sahiptir. Onlar Kore vatanında kenetlenip dünyanın en büyük güçlerine karşı zafer kazandılar. Kore Savaşında Türk Tugayı dünya barışı için Kore savaşına giderken sanki düğüne gidiyor, ölmeyi düşünmeden atalarımız gibi Türk’ün asker olduğunu yiğitçe göstererek aziz milletimize ve dünyaya gösterdiler. Kore Savaşında Türk’ün başını dik tutması için canlarını veren şehitlerimizi kalplerimizde hiç sönmeyecek bir saygı ve sevgi ateşiyle anıyoruz. Ruhları şad olsun.”

Kore Gazilerinden Mehmet Fatih Karslıoğlu, Cumali Küçükaslan ve Veli Beylik ise, Kore Savaşı’na katılmalarını duygulu şekilde anlatı.

Malatya’dan Kore Savaşı’na 241 asker katıldığı, şu anda Türkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şubesi’ne eşleri ile birlikte 32 Kore Gazisi’nin üye olduğu, 12 Kore Gazisi’nin Malatya’da hayatta olduğu belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: