Körebe nasıl oynanır? Körebe oyununun kuralları nelerdir?

Evrensel olan ve tarihi çok eski zamanlara dayanan bazı oyunlar vardır. Bu oyunların bir kısmı sadece çocuklara hitap ederken bir kısmı yetişkinler tarafından da oynanabilir. En eski çocuk oyunlarından biri de on altıncı yüzyılda dahi izlerine rastlanan körebe oyunudur. Ülkemizde de özellikle çocukların sokaklarda oyun oynadığı seksenli ve doksanlı yıllarda en çok oynanan oyunlardan biridir.

En basit malzemeler kullanılarak oynanan çocuk oyunlarının başında körebe oyunu gelir. Özellikle ülkemizde en sık tercih edilen ve döneminin en gözde oyunlarından kabul edilen körebe oyunu hakkında bilgilere on altıncı yüzyıl ressamlarından Brueghel’in bir tablosunda rastlanmıştır. Bu tabloda yer alan ve yüze yakın çocuk oyununun resmedildiği adını da buradan alan çocuk oyunları isimli tabloda körebe oyunu oynayan çocuklar da görülmüştür. Oyunun az bilinen bir diğer adı ise kör keçidir.

Körebe nasıl oynanır?

Körebe oyunu için gerekli malzemeler bir adet göz bağı ve birden fazla çocuktur. Özellikle çocukların sokaklarda oyunlar oynayarak büyüdüğü seksenli ve doksanlı yıllarda ülkemizde en sık görülen oyunlardan biri de körebedir. Oyun ebe seçilen bir çocuğun gözlerinin bağlanması ile başlar. Bazen bir mendil ya da bir eşarp kullanılarak gözleri bağlanan çocuk ebe olur.

Reklam
Reklam

Ebenin etrafını görmediği kontrol edilir ve ebe olmayan diğer çocuklar etrafa dağılır. Ebe olan çocuk birkaç adım atarak, ellerini havaya sallayarak ya da dikkatle odaklanıp etrafı dinleyerek yakındaki bir çocuğu yakalayıp ebelemeye çalışır. Yakalanan çocuk yeni ebe olur ve onun gözleri bağlanır. Oyun bu şekilde devam eder.
Ebe olan çocuk diğer çocukları yakalayıp ebelemeye çalışırken diğer çocuklar da onun etrafında dolanır, dikkatini dağıtmaya çalışır. Bazen ebeye dokunurlar ve yakalanmamaya çalışarak geri çekilirler. Bu noktada ebe olan çocuğun refleksleri ve algıları önemlidir.

Körebe oyununun kuralları nelerdir?

Körebe oyunu çok fazla kuralı olmayan bir oyundur. Öncelikle bir süresi ya da oynanması gereken özel bir mekanı yoktur. Genel olarak sokaklarda, mahalle aralarında oynanabilen oyun parkta ya da evde de oynanabilir. Önemli olan katılımcı sayısıdır. Bu oyunu oynayan çocuk sayısı ne kadar fazla ise oyun o kadar eğlenceli olur. Farklı şekilde oynanabilen körebe oyunları da vardır. Örnek olarak kaydırak üzerinde de oynanabilen bir körebe çeşidi bulunur. Kaydırak körebesi diğer körebeden biraz daha farklı bir şekilde oynanır.

Reklam
Reklam

Bu oyunun kurallarına göre ebe yine gözleri bağlı bir şekilde tutulur ve kapanır. Merdivenin başından oyuna başlar. Oyun başladığı zaman kaydıraktaki oyuncular yerle temas edemez. Eğer bir kişi yere temas ederse temas ettiği tespit edilen kişinin adı söylenir ve oyun durdurulur. Yere ilk basan kişi de ebe olur. Bir diğer kural ise konuşmanın yasak olmasıdır. Bu oyunda asla konuşulamaz. Oyunun amacı ebeye yakalanmamak ve kaçmaktır. Ancak kaçarken yerle teması edilmemelidir. Ebe olan çocuk diğer oyunculardan birini tutar ve anahtar sözcüğü söylerse oyun biter. Aksi takdirde oyun devam eder.

Körebe oyunu kaç kişi ile oynanır?

Kalabalık oyuncu sayısı ile daha da keyifli olduğu düşünülen körebe oyunu için en az üç kişi olması gerekir. En az oyuncu sayısı üçtür ancak en çok oyuncu sayısı ile ilgili bir sınırı yoktur. Ebe yalnızca bir kişi olmalıdır. Onun yakalamaya çalıştığı en az iki kişi olması gerektiği için oyunun en az oyuncu sayısı mecburi olarak üçtür. Kişi sayısı oynanan mekâna ya da seçilen körebe türüne göre değişiklik gösterebilir.

Reklam
Reklam