Körfez’de hayat yeniden başladı

Son 35 yıldır yüzmeye cesaret edilemeyen, kötü kokusundan yanına yaklaşılamayan İzmit Körfezi'nde hayat yeniden başladı.

Bir zamanlar pis koku nedeniyle yanına yaklaşılamayan İzmit Körfez’i artık içinde yunusların yüzdüğü, uluslararası yüzme yarışlarının düzenlendiği bir deniz haline geldi. Büyük bir kararlılıkla yapılan çalışmalar sonucunda İzmit Körfez’inde yaşam yediden hayat buldu Yapılan araştırmalarda deniz canlılarının neslinin neredeyse tükenme noktasına geldiği İzmit Körfezi’nde artık 30’a yakın balık türü 70’e yakın canlı çeşidi yaşadığı tespit edildi.

KÖRFEZ EVİMİZ GİBİ HER GÜN TEMİZLENİYOR

Deniz süpürgeleri Körfez'deki yüzer halde bulunan veya birikinti yapan katı ve sıvı atıkların temizlenmesinde kullanılıyor. 4 adet deniz süpürgesi üzerinde bulundurduğu teçhizat ve mekanik toplama ünitesi sayesinde her türlü kirliliğe müdahale edebiliyor. Deniz temizleme araçları İzmit Körfezi'nin doğusunda batısına Gebze’den Karamürsel’e kadar hizmet veriyor. Tekneler Körfez’i ev temizler gibi her gün temizliyor.

Reklam
Reklam

YAPTIRIMLAR ETKİLİ OLDU

İzmit Körfezi’ne bir denetimde havadan yapılmaya başlandı. Büyükşehir Belediyesi hizmete soktuğu deniz uçağı ile havadan denetimlere başladı. Deniz uçağına eşlik eden çevre mühendisleri, günde en az 3 kez havalanarak, Körfez’e giren gemileri ve kıyısı olan sanayi kuruluşlarını denetledi. Deniz uçağının yaptığı denetimlerin farkına varan gemi kaptanları ve sanayi tesis işletmecileri ceza ödememek için önlemler alarak, atıklarının Körfez’e verilmemesi için çaba sarf etmeye başladı.

ATIKSULARIN KÖRFEZ’E ULAŞMASI ENGELLENDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, artık bitti denilen ümitlerin kesildiği İzmit Körfez’ini tekrar eski günlerine kavuşturdu. İzmit Körfezi’ne 9’u İzmit Körfezi’ne olmak üzere toplam 13 arıtma tesisini kuruldu. Kocaeli’deki sanayi atıkları ve evsel atıkların Körfez’e ulaşması engellendi. Şehrin tüm atık suyu bu tesislerde işlenerek denize gönderildi. Atıkların yüzde 98’i tesislerde zararsız hale getirildi, fabrikalardan da arıtma tesisi kurulması zorunlu hale getirildi. Ayrıca şehrin tüm atık ve içme suyu hatları bilgisayar ortamında denetlenirken, fabrikalardaki atık miktarı, çevreye vereceği zarar ve hangi işlemlerden geçirildiği örnekler alınarak belirlendi.

Reklam
Reklam

İZMİT KÖRFEZİ AKVARYUM GİBİ

Yapılan tüm bu çalışmalar sonucunda Körfez eski görüntüsüne kavuşurken canlı yaşamında da artış oldu. Sanayi atıklarıyla simsiyah görüntüsüyle hatırlanan İzmit Körfezi artık sualtı sporları için çok uygun hale geldi. Dünyada bile nesli tükenme tehlikesi yaşayan denizatları artık Körfez’in her noktasında. Karidesler, ıstakozlar, lapin balıkları ve denizyıldızları artık birbirlerine komşu oldular. Akdeniz’de görülmeyen canlı türleri Körfez’de görünür hale geldi. 30’a yakın balık ve 70’e yakın canlı türü Körfez’de yaşam sürüyor. Körfez’de yunus sürüleri görebiliyor.

ULUSLARARASI YÜZME YARIŞLARI

Denizdeki canlılık birçok spor organizasyonunu da beraberinde getirdi. İzmit Körfezi'nde 5 yıldır Uluslararası Yüzme Yarışları, Offshore Yarışları ve Balkan Yelken Şampiyonası gibi spor organizasyonları yapılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: