Erzurum Polis Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'nda 'Polis- Medya İletişimi' konulu panel düzenlendi. Atatürk Üniversitesi (AÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz'ın moderatörlüğünde gerçekleşen konferasta polis ve basın ilişkilerinde yaşanan problemler ve çözüm önerileri dile getirildi. Prof. Dr. Korkmaz, "Eleştirinin olmadığı yerlerde gizli sancılar ve patlamalar olur. Toplum sarsılır." dedi.
Erzurum’da polis- medya ilişkileri düzenlenen panelle masaya yatırıldı. A.Ü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz’ın yönetiği panelde Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı Bölge Temsilcisi Ersin Demirci, 'Halkın Tenviri ve Polis', Anadolu Ajansı Bölge Müdürü Zekeriya Kaya, 'Kamu Haberciliği ve Polis', TRT Bölge Müdürü Salih Lütfü Şengül, 'Medya Eğiti ve Polisiye Haberler' ile Doğan Haber Ajansı Bölge Müdürü Kadir Sabuncuoğlu, 'Haberin Ticari Boyutu ve Polis' konularında sunum yaptı. Moderatör Prof. Dr. Korkmaz, demokrasi ile yönetilen ülkelerde basının görevinin kamuoyunu doğru bilgilendirmek olduğunu söyledi. Demokrasilerde kamu görevi yapan herkesin eleştirilebileceğini vurgu yapan Prof. Dr. Korkmaz, "Eleştirinin olmadığı yerlerde gizli sancılar ve patlamalar olur. Toplum sarsılır. Kamu görevlileri de eleştirilir. Ancak eleştiride ard niyet olmamalı." değerlendirmesinde bulundu.
"POLİS HUZURUN KAYNAĞI OLMALI"
Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı Bölge Temsilcisi Ersin Demirci, kamu güvenliği hizmeti sunan polislerin içinden çıktıkları toplumla ve değer yargıları ile barışık olmalarının gerektiğini söyledi. Demirci, polisin üzerine geçirdiği üniforma ile halka şefkat, merhamet ve adalet duygusu ile yaklaşıp görevini yapması gerektiğine işaret ederek, "Polis emniyet ve huzur demektir. İçinizdeki güven duygusunu empati yaparak vatandaşa yansıtmalısınız. Samimiyetinizi hizmet ettiğiniz vatandaşa hissettirin. Medya ile ilişkilerde teknik bilgileri esirgemeyin. Doğru haber bilgi kirliliğinin önüne geçer." dedi. Demirci, polislerin olayların arkasını görmek ve analiz yeteğinin gelişmesi içinde bolca kitap okumaları çağrısında bulundu.
"DEMOKRASİ OLGUNLAŞTIKÇA, TAŞLAR DA YERİNE OTURACAK"
Anadolu Ajansı Bölge Müdürü Zekeriye Kaya, Anadolu Ajansı’nın devletin haber ajansı olması nedeniyle kamu yayıncılığı yaptıklarını dile getirdi. Kaya, ürettikleri haberlerin sıkı bir denetimden geçtikten sonra yayına verildiğini ifade etti. Türkiye’de basın- polis ilişkilerinin demokrasinin gelişmesiyle orantılı ilerlediğine değinen Kaya,”Ülkemizde demokrasi olgunlaştıkça polis- medya ilişkilerinde taşlar yerine oturacak. Bir zamanlar basının lokomotifi polisi pozitif görmemiştir. Bugün sorgulayan toplumla birlikte basında değişmektedir” şeklinde konuştu.
"MEDYA, ETİK OLMALI"
TRT Bölge Müdürü Salih Lütfü Şengül, kamu görevi yapan medyanın topluma ve haber kaynaklarına karşı ahlaki sorumluluğunun bulunduğunu anlattı. Şengül, medyanın ahlaki anlayışının hayati önem taşıdığını belirterek,”Dünya ve medya küreselleşiyor. Bu süreçte ahlaki değerler korunmalı ve vazgeçilmez olarak uygulanmalı. Küreselleşen medyanın sunduğu haberler toplumları olumlu ya da olumsuz etkileyebilmekte. Bu nedenle medyanın haber veriş şekli mutlada ahlaki, doğru ve objektif olmalı”
"POLİS BİLGİ KONUSUNDA KETUM OLMAMALI"
Doğan Haber Ajansı Bölge Müdürü Kadir Sabuncuoğlu, gazetecilik mesleği içerisinde zor ve önemli yer tutan polis muhabirlerinin yaşadıklarını sıkıntıları sunu eşliğinde anlattı. Sabuncuoğlu, polis ve gazetecilerin sokakta, kavgada, meydanlarda birlikte olduğunu ve haber yakalamak için sıkı bir yarış içerisinde olduklarına işaret ederek,”Polis olayın peşinde, gazeteci ise gittiği trafik kazası ve ya başka bir asayiş olayı ile ilgili doğru bilgi peşinde. Bu süreçte polis ve gazeteciler sık sık karşı karşıya gelebilmekte. Basit asayiş olaylarında polis bilgi konusunda ketum davranmamalı.” İfadelerini kullandı.
"POLİS VE MEDYA DEMOKRASİNİN GÖSTERGESİ"
Panelin açılış konuşmasını yapan Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Abdullah Şahin, Türk demokrasi polis- medya ilişkisinin tarihsel sürecinden bahsetti. Şahin, erken cumhuriyet döneminden yakın tarihe kadar polis ve medyanın gücü elinde tutan iktidarların ya da darbecilerin emrinde olduğuna işaret ederek, "Militarist demokrasiden ileri demokrasiye geçiyoruz. Vatandaşların haklarının korunduğu bu süreçte polis ve medya ilişkileri demokrasiyle paralel olarak ileri gidecektir. Çünkü polis ve medya demokrasinin göstergesi." ifadelerini kullandı.
"HER ZAMAN DEMİR YUMRUK OLMAMALIYIZ"
Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız ise polisin yakın bir zamana kadar olumlu bir imaja sahip olmadığını dile getirdi. Yıldız, polisinde eleştirilebileceğini ve iyi niyetli eleştirilerle kendilerine çeki düzen verdiklerine değinerek, "Her zaman demir yumruk olmamalıyız. Empati yapmalıyız. Elit değiliz biz halkız.Geçmişte bazı hatalar olmuştur ve bunun sonucunda imajımız bozulmuş olabilir. Ama bugün huzur ve güven temin eder bir teşkilatız. Olaylarda medyayı hızlı ve doğru biçimde bilgilendirmeliyiz." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz