Korkunç palyaço akımı ABD'den Dünya'ya yayılıyor

Palyaçoları nasıl bilirdiniz? Komik, değil mi? ABD'de birkaç aydır ortaya çıkan palyaçolar insanları gülmekten değil ama korkudan öldürecek derecede ürkütücü.

Selim Gerçeker / Mynet Haber

It ('O') filminde Pennywise'in Palyaço rolünde kol kırdığını ya da farklı filmlerde palyaçoların ne kadar cani olabileceklerini izlemiştik. Yıllardır popülerliğini düşürmeyen palyaçolar bu kez ABD'de seçimler yaklaşırken gizlice yayıldılar ve suç üstüne suç işlemeye başladılar. ABD'nin farklı bölgelerinde görülen palyaçolar korkuya neden olurken bu hızla yayılan akım dünya geneline de sıçramış durumda.

İlk ihbarlar

Polise ilk palyaço şikâyeti, Ağustos ayında Güney Carolina’dan geliyor. . Polise yapılan sahte ihbarda, palyaço gibi giyinen erkeklerin, çocukları ormanlık alana çekmeye çalıştığı belirtiliyor. Fakat polis ilk seferlerde bu ihbarları fazla ciddiye almıyor.

Reklam
Reklam

Bu ilk ihbarın ardından telefonlar çalmaya devam ediyor. Bu kez diğer eyaletlere de yayılmaya başlayan palyaçoların okulların ve işyerlerinin önünde dolaştığı ya da silahlı bir şekilde araçla gezindikleri polie ihbar ediliyor. En nihayetinde polis olayları araştırmak durumunda kalıyor. Hatta Ohio’da bir kadının palyaço saldırısına uğradığını söylemesinin ardından bölgedeki bir okul kapatılıyor.

ABD'yi kısa zamanda saran bu korku Ekim ayı başında Kaliforniya ve Oregon’da artan ihbarlar üzerine polisin okulların dışında nöbet tutmasına sebep olurken Beyaz Saray'dan da polislere ihbarları ciddiye almaları için uyarılarda bulunuluyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest "Bu konuyla ilgili olarak Başkan’ın bilgilendirilip bilgilendirilmediğini bilmiyorum. Tabii ki bu, yerel emniyet yetkililerinin ciddiye alması gereken bir durum” dedi.

Olay sosyal medyada da kısa zamanda ilgi gördü. Çocukların kostümlerle dolaştığı Cadılar Bayramı’ndan haftalar önce #IfISeeAClown (Palyaço Görürsem) Twitter’ın en popüler etiketlerinden biri olurken , @SpookyClowns (Ürkütücü Palyaçolar) isimli Twitter hesabı simdiden yüzbinlere ulaştı. Ayrıca Instagram gibi uygulamalardan insanlar deli gibi gördükleri şüpheli palyaçoların görsellerini paylaşıyor.

Reklam
Reklam

Palyaçolarımızın vukuatlarına geçelim:

14 Eylül'de Georgia eyaletindeki 3 çocuk kendilerini bir sürekovalayan palyaçolar olduğunu polislere ihbar ediyor.

27 Eylül’de Phoenix’te iki fast food zincirinin şubelerinde yapılan soygunlar da filmleri aratmayacak türdendi. Soygun sırasında palyaço maskesi takan ve silahıyla ateş açan saldırgan kısa süre sonra emniyet güçleri tarafından yakalanıyor.

5 Ekim'de Texas Amarillo'da palyaço maskesi takan 21 yaşındaki bir genç müşterilere alışveriş arabasını fırlattığı için tutuklanıyor.

6 Ekim'de pala ve beyzbol sopasıyla gece vakti palyaço kılığındaki 3 adam tutuklanıyor

7 Ekim’de Wisconsin’in Menasha bölgesinde 29 ve 20 yaşlarındaki iki palyaçonun yoldaki araçları takip ettiği ihbarı polise geliyor. Polis hemen bölgeye intikal ediyor ve iki adamı durduruyor. 26 yaşındaki bir kadının da adamlarla birlikte olduğunu anlayan polis, kadını 29 yaşındaki adamla birlikte gözaltına alıyor.

Polisin gerekçesi, çiftin 4 yaşındaki çocuklarını saatler boyunca yalnız bırakarak ihmalde bulunması olurken 20 yaşındaki diğer palyaçoyu da serbest bırakıyor.

Reklam
Reklam

Vermont'da ise 15 yaşındaki bir kız çocuğu Palyaço maskesi takarak sınıfın camlarını kırıyor, 55 yaşındaki bir adamsa palyaço maskesi ve boks eldivenleriyle bir okulun bahçesinde gölgelerle boks yapıyor.

Olaylar üniversitelere taştı

Liselerden sonra palyaço salgını bu kez üniversitelere bulaştı. Toplumda kısa zamanda palyaçolara karşı büyük bir öfke oluştu ve masum suçlu dinlemeden yolda görülen palyaçolar hedef haline getirilerek darp edilmeye başlanıldı. Bir yandan da bu palyaçoları koruyan duyarlı vatandaşlar da duyarsızlara karşı cephe aldı.

Kanada, Fransa, İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya’ya da yayılıyor

ABD'de başlayan akım Ekim ayının gelmesiyle İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya’ya da sıçramış durumda. Ülkelerin polisleri , kendilerine bıçakla dolaşıp çocukları kovalayan palyaçolar olduğu yönünde ihbarlar gelmeye başladığını açıklarken ister istemez endişeliler.

IT Filminin reklamı olabilir mi?

Stephen King'in, filme de uyarlanan 'O' romanındaki Pennywise adlı palyaçonun bu tür hareketler yaptığı saptanmıştı. Birçok insanı etkileyen filmin yeni versiyonu 2017'de yayınlanacağı için insanlar ilk seferde bu olayların filmin bir reklamı olduğu ön görüsüne kapıldı.

Reklam
Reklam

Fakat King 3 Ekim'de Twitter'da yayınladığı mesajda Hey arkadaşlar, artık palyaço histerisini sakinleştirmenin zamanı geldi. Çoğu güzeldi, çocukları neşelendirdi, insanları güldürdü” açıklaması yaptı. Fakat olaylar durulmadı. Ciddi bir histeriye sebep olan bu durum hiç de reklam kokan hareketler gibi görünmüyor.

Palyaço fobisi

BBC'de bu habere genişçe yer verdi. Coulrophobia olarak adlandırılan ve 1980'lerde ABD'de sıkça görülen palyaço korkusunun, İngiltere'de en büyük hızla artan fobilerden biri olduğu konusunda çoğu görüş hemfikir. Fakat palyaço fobisi Dünya Sağlık Örgütü ya da ABD Psikiyatri Birliği tarafından bir rahatsızlık olarak kabul edilmiyor. Yani bu fobileri tedavi etmek adına ülkelerin herhangi bir yaptırımı bulunmuyor.

Nottingham Trent Üniversitesi'nden profesör Mark Griffiths, abartılı görüntüsü ve filmlerdeki "şeytani" temsillerinden ötürü palyaçolara karşı bir korku beslemenin yaygın ve doğal olduğu görüşünde . Griffiths:

"Batman'de Heath Ledger'ın canlandırdığı Joker karakterine, Stephen King'in It romanına bakın... Palyaço kılığındaki bu karakterler, insanları öldürüyor ya da korkunç şeyler yapıyorlar... Gerçek hayatta korkunç bir palyaço görmüş olmasak bile televizyonda gördüğümüz bu karakterlerin etkisi altında kalıyoruz."

Reklam
Reklam

Aslında Griffiths bir nevi haklı. 27 Eylül’de Phoenix’te iki fast food zincirinin şubelerinde yapılan soygunlar Heath Ledger'in Jokeri canlandırdığı Batman The Dark Knight filminin başında Jokerle palyaço maskeli soyguncuların bankayı soymalarını hatırlatıyor. Ayrıca Payday isimli oyunda palyaço maskeleriyle türlü soygunlar yaparak bundan haz alan birçok genç var. Bu gibi durumların psikolojiyi etkileme oranı bir hayli yüksek olabilir.

Bunun yanı sıra American Horror Stroy dizisinin4. sezonunda zengin bir ailenin psikopat çocuğunun palyaço kılığına girerek cinayetler işliyordu.
Son olarak Gotham dizisinde yayılan bir gaz sebebiyle gülme hastalığına yakalanan insanlar kahkahalar eşliğinde masumları öldürüyordu. Bu da bir tür salgındı ve insanın içindeki kişilik bozukluğunu tetikliyordu. Ne yalan söyleyeyim bu yayılan çılgın palyaçolardan sonra akıllara gelmedi değil.

Bakalım ihbarlar daha ne kadar devam edecek? Artmakta olan çılgın palyaço akımı durulacak mı yoksa tüm dünyaya yayılacak mı? Ya da gerçekten yeni bir filmin reklamından ibaret mi?

Reklam
Reklam

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de korkunç palyaço akımı başladı ve bu akıma dahil olanların cezai işlem uygulanabileceği polisler tarafından bildirildi.

**Kaynaklar: bbc.com, aljazeera.com.tr, dijitalx.com, [wikipedia.org](https://tr.wikipedia.org/wiki/O(roman))**_

Anahtar Kelimeler: