Korkutan bulutların sırrı

‘Lenticular clouds’ veya ‘dağ dalgası bulutu’ adını da alan bu bulutlara ‘mercek bulutları’ denir. Bu bulutlar, genellikle kısa bir süre içinde havada bir değişiklik olmayacağını, havanın güneşli geçeceğini gösterir.

Belli bir mesafeden bakıldığında ‘uzay gemileri’ne benzetilebilir. Bu bulutları oluştuğunda, çok fazla sayıda UFO gördüğünü sananlara şaşmamak gerekir.


Fotoğraf Senegal ve Mali sınırında oluşan Cumulonimbus bulutları görülüyor. Bu bulutlar genelde şiddetli bir fırtınanın habercisidir.

Reklam
Reklam

Kısaca CB olarak tanımlanan bulutlar, şimşek, yıldırım, sağanak, gök gürültüsü gibi tüm korkunç hava olaylarının da sebebi.. Pilotlar hiçbir zaman cumulonimbus bulutlarının içine girmez, etrafından dolaşır. Meteoroloji uzmanları ve pilotlar, katil bulutun içine giren bir uçağın sağlam çıkma şansınn yok denecek kadar az olduğunu söyler.


Mammatus, "meme bulut" veya "göğüs bulut" anlamına geliyor. Çok geniş alanları kaplayabilen bu tip bulutlar hareketsiz gibi görünse de şiddetli fırtınaların habercisidir.


Amerika donanmasına ait F/A-18C Hornet tipi uçağın ses hızını geçtiği anın fotoğrafı çekildi. Uçağın arkasında bıraktıkları jet motoru izi ve nem bulutu


ABD'nin Wyoming eyaletinde meydana gelen supercell (Süper hücre) adı verilen yıldırımlı bir fırtınaya ait bulutlar. Dikey rüzgarların fazla olduğu kuvvetli bir gök gürültülü fırtına bulutlarıdır.



Dünyanın en aktif volkanlarından olan Sarychev Peak volkanını patlamasından sonra oluşan dev bulut. Dağ ve çevresindeki hava sıcaklığında ani değişikliklerde ortaya çıkan bu bulutlar nadiren görülüyor.

Reklam
Reklam


Noctilucent bulutları genelde gün batımından sonra oluşur.


Uçakların geride bıraktığı beyaz bulut.


ABD Minesota'da görülen Shelf bulutları.. Büyük fırtınanın habercisidir.


Sahra Çölü üzerinde görülen Jet stream bulutları. Hızlı hareket eden hava akımı nedeniyle gerçekleşir.


Altocumulus bulutları, genellikle gölgeli, beyaz renge sahiptir.