Korkutan deprem tahmini

Deprem profesörlerinden çok çarpıcı açıklamalar...

Marmara'da 4.2 büyüklüğündeki depremin ardından "Sinyal veriyor, büyük deprem geliyor" söylentilerini yorumlayan deprem uzmanları da tarihin yaklaştığı görüşünde

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Marmara Denizi'nde son günlerde meydana gelen depremlerin olası büyük depremin öncüsü olmadığını, ancak bu yüzyılın ilk yarısında Marmara Denizi'nin kuzeyindeki illeri etkileyecek bir depremin gerçekleşme olasılığının yüzde 60 civarında olduğunu bildirdi. Eyidoğan, son 2 yılda Marmara Denizi'nde 0,5 ile 5,7 büyüklüğünde 2 bin 500 deprem meydana geldiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Olunca büyük olacak

ODTÜ Yapı Mekaniği ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı Yöneticisi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu ise Marmara Denizi'nden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda öncü deprem özelliği bulunmadığını, genellikle büyük deprem geldiğini ve onun artçı şokları olduğunu söyledi. Sucuoğlu şöyle devam etti: "Bu depremin önemli bir özelliği var. Bu depremler bize büyük deprem beklediğimiz bölgenin aktif, diri, canlı olduğunu gösteriyor.

Onun ötesinde bir anlam çıkarmak için yeterli veri yok. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde olunca büyük deprem olacak. 200-250 yıldır hiç büyük deprem olmadığı için o bölge, sismik boşluk denilen tanıma da giriyor. 1766 yılından bu yana o fay kırılmış değil. Büyük bir deprem bekliyoruz"

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da Marmara Denizi'nde hafif şiddette devam eden depremlerin beklenen değil, sıra dışı bir olay olduğunu söyledi. "Diğer oluşan depremlere benzemiyor ama bir öncü deprem anlamına gelmez" diyen Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu tür olaylar o fayın çok gerildiğini gösteren olgular. Halkı telaşa sevk etmemek lazım, ama büyük deprem için vade o kadar da uzak değil. 20 yıl içinde oluşması beklenen bir deprem çok yakın vadedir. İlk söylediğimizin arkasındayım. Depremin her an olabilecek şekilde 20 yıl içinde gerçekleşme olasılığı yüksek."

Reklam
Reklam

Işıkara: 2010'da bekliyoruz

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara da, büyük Marmara depreminin 2010 ila 2014 yılları arasında beklediğini söyledi. Geçmişten örnek veren Işıkara 1999 depreminin Gölcük ve İzmit Körfezi'nde yaşanan küçük küçük depremlerin ardından meydana geldiğini belirtti. Işıkara, "Kendi olasılık hesabıma göre ki buna olasılık modeli diyorum 2010 ile 2014 en riskli süreç olarak gözüküyor" dedi. Küçük depremlerin büyüklerinin habercisi olduğunu söyleyen Işıkara, "1999 depremi o küçük küçük depremlerin kümeleştiği yerde oldu. Benzer kümeleşme Gemlik'te de var. Gemlik'te deprem olursa 17 Ağustos'u İstanbul nasıl hissettiyse Gemlik'te olacak depremi de o şekilde hissedecektir. Aynı şekilde Tekirdağ ve Marmara'nın etrafındaki yerleşim yerleri de etkilenecektir" dedi.