Korsan emlakçılara dikkat

BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde, yaz sezonun gelmesiyle birlikte konut satış ve kiralamalarda artış olması sebebiyle, özellikle korsan emlakçılık yapanlara dikkat edilmesi yönünde vatandaşlar uyarıldı.

Altınoluk Dernek Başkanı Ali Ekizer, sezonun başlaması nedeniyle özellikle başka şehirlerden gelerek konut kiralama ve satın alacak kişileri korsan emlakçiler konusunda dikkatli olmalarını istedi. Ekizer, sezonun başlaması sebebiyle gayri resmi çalışan emlakçılar da artış olduğunu ve vatandaşların bürosu olan ve vergiye kayıtlı emlakçilerle çalışmaya özen göstermeleri gerektiğini ifade ederek, "Resmi olmayan ve ayakçı tabir edilen korsan emlakçılar, hem maliyetin üstünde çalışırken, hem de riskli satışlara yol açıyorlar. Bu yönden çok sayıda şikayet geldi. Kayıtları bulunmadığı için bir şey yapılamadı. Korsan emlakçılar, haksız rekabete de yol açıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Emlakçılık Müşavirler Yasası'nın çıkmasını beklediklerini de söyleyen Ekizer, bu yasanın korsan emlakçılığı bitireceğini vurguladı. Ekizer, korsan emlakçilere engel olunması için belediye emlak ve tapu-kadastro müdürlüklerinde, vergi kayıt numarası, işin uzamanı olup olmadığı yönünde belgeler istemesi gerektiğini hatırlatarak, "AB uyum yasası gereği emlakçılar eğitim seminerlerinden geçirilerek belge verildi. Bu belgeyi alabilmek içinde vergi kaydı bulunması gereklidir. Gerekli kamu kurumlarda emlak tapu işlemlerinde emlakçıdan istenildiği takdirde ayakçı denilen korsan emlakçılara engel olunur" diye konuştu.

Ayrıca Ekizer, konut satış ve kiralamada en fazla yaşanan sorunların başında özellikle konut tesisatlarında yaşandığını da dile getirerek, müteahhitlerin konut tesisatını gösteren bir harita hazırlayarak emlakçilere vermesi gerektiğini bildirdi.