"Korsan yayınla mücadele" yasası etkisiz kaldı

2004 yılında Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılan son değişiklikler ve getirilen cezai yaptırımlar sonucu yüzde 60'lardan yüzde 30'lara kadar düşen korsan yayınların piyasa payının, yasaların gerektiği gibi uygulanmaması sonucu yeniden yüzde 40'lara yükseldiği bildirildi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, yayıncılık sektörünün en önemli sorunlarından birinin korsan yayınlar olduğunu söyledi.

Edebiyat ve İlim Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin (EDİSAM) raporuna göre, 2002-2005 yılları arasında yapılan 485 baskında 490 bin korsan kitap ele geçirildiğini belirten Tüzüner, bu tür kitap üretenler hakkında 219 dava açıldığını, sonuçlanan 6 davada 37 bin YTL para cezası kesildiğini, 12 davada temyiz kararı verildiğini ve 201 davanın da hala devam ettiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Tüzüner, "Türkiye'de korsan yayınla mücadelenin başarılı olduğu söylenemez. Bandrol uygulaması da korsana çözüm getirmemiştir. Esasen dünyanın hiçbir ülkesinde kitaba devlet tarafından zorunlu bandrol uygulaması yoktur. Korsan yayıncılığı önlemede Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra devletin bütün birimleri yasaların uygulanmasında kararlı davranırsa, korsan yayıncılık büyük ölçüde azalır" dedi.