KOSBİ, Yiğitler Barajı Için 31 Mart'a Kadar Karar Verecek

Devlet Su İşleri (DSİ) ile Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) arasında imzalanan protokolle yapılması planlanan...

Devlet Su İşleri (DSİ) ile Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) arasında imzalanan protokolle yapılması planlanan Yiğitler Barajı için 14 yıl sonra umut ışığı doğdu. İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde, yılan hikayesine dönen baraj için karar verme sürecinin 31 Mart 2013'te bittiği belirtildi. 19 Temmuz 1999'da imzalanan protokol, buna bağlı olarak barajın planlama, proje ve inşaatının nasıl yapılacağına dair 3 Ekim 2000 tarihindeki ek protokole rağmen yıllardır yapılamadı. Bunun üzerine DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, KOSBİ yönetimine 31 Mart'a kadar süre tanıyarak, kararını resmî olarak bildirmelerini istedi.

Reklam
Reklam

DSİ 2. Bölge Müdürü Recep Özbal, barajın bir an önce yapılması yönünde bölge sakinlerinin isteklerini dikkate aldıklarını söyledi. Bu konuda KOSBİ yetkililerinin, finans açısından barajı yapıp yapmayacaklarına karar vermelerini istediklerini aktaran Özbal, vazgeçmeleri halinde protokol değişikliğine giderek İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nün teklifini değerlendireceklerini ifade etti. Belediyenin baraj yapımı için başvurusu olduğunu, 1353 sayılı kanun çerçevesinde 30 yılda geri ödemek şartıyla yapılabileceğini kaydetti.

BARAJ OLMADIĞI İÇİN SULAR BOŞA AKIYOR

AK Parti İzmir İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Köse ise barajın 2007 yılında 65 milyon TL'ye mal olmasının planlandığını, bugüne kadar yapılamadığı için maliyetin arttığını kaydetti. Bu zararın devletten çıkacağını vurgulayan Köse, KOSBİ yüzünden İZSU’nun da baraj yapımına giremediğini anlattı. İZSU'nun, bölgede her geçen gün artan içme ve kullanma suyu ihtiyacına yönelik olarak 22 Temmuz 2009 tarihinde protokol teklifinde bulunduğunu ifade eden Köse, DSİ'nin bunu 25 Kasım 2009'da geri çevirdiğini, sebep olarak da KOSBİ ile arasındaki protokolün halen yürürlükte olmasını gösterdiğini kaydetti. Mevcut protokolün derhal iptal edilmesini isteyen Köse, "Kısacası Kemalpaşa ovası katlediliyor. Baraj olmadığı için sular boşa akıyor, kuyulardan su çekiliyor. Başta kiraz olmak üzere meyve ağaçları kuruyor. Bir de üzerine yer altı sularına sayaç takılması için çalışma başlatılıyor.”dedi.

Reklam
Reklam

KOSBİ yetkilileri ise bu konuda görüş beyan etmekten kaçınıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: