Köse Mihal'in Yurdunda "7 Asırlık Bayram Geleneği"

Adını, Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde Müslüman olup fetihlerde büyük yararlar sağlayan Rum asıllı Köse Mihal'den alan Eskişehir'in Mihalgazi ilçesinde dini

Adını, Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde Müslüman olup fetihlerde büyük yararlar sağlayan Rum asıllı Köse Mihal'den alan Eskişehir'in Mihalgazi ilçesinde dini bayramlar, toplu bayramlaşma törenleriyle imece usulü kurulan sofralarda birlik ve beraberlik içinde kutlanıyor.

Mihalgazi'de, Ramazan ve Kurban bayramlarında halkın toplanıp birbirleriyle bayramlaşması ve evlerinde hazırladıkları yemeklerden büyük sofralar kurarak bayram heyecanını birlikte yaşamasına dayanan gelenek, ilçenin kurulduğu 1300'lü yıllardan bu yana sürdürülüyor.

Reklam
Reklam

Osmanlı döneminde "Gümele" adıyla köy, Cumhuriyet döneminde de 1991 yılına kadar bucak olan Mihalgazi'deki bayramlaşma geleneği, nesilden nesile aktarılarak günümüzde de yaşatılıyor.

İlçe sakinleri, Ramazan Bayramlarının birinci, Kurban Bayramlarının ikinci günleri erkekler ve kadınların ayrı mekanlarda bayramlaşmasının ardından imece usulüyle kurulan sofralarda bir arada oluyor.

Bayramlaşma ve yemek organizasyonları, nüfusu 2 bini aşan ilçedeki 4 mahallede ayrı ayrı gerçekleştiriliyor.

Cumhuriyet Mahallesi Necdet Ünal Caddesi'ndeki geleneksel etkinliğe katılan Mihalgazi Belediye Başkanı Mürteza Karabaş, AA muhabirine, ilçenin kuruluşundan bu yana sürdürülen geleneğin hem Mihalgazi'de yaşayanlar arasında hem de daha önce ilçe dışına göç edip bayramı geçirmek için gelenler arasındaki birlik, beraberlik ve kaynaşmaya katkı sağladığını söyledi.

Gelenek kapsamında ilk olarak 4 mahallede bayramlaşma törenleri yapıldığını belirten Karabaş, şöyle konuştu:

"Mahallelerimizdeki bayramlaşma törenleri, erkeklerin sokakta, kadınların da o mahalledeki en yaşlı kadının evinde olmak üzere gerçekleştiriliyor. Bayramlaşmaya katılanlara şeker ikram ediliyor. Daha sonra herkesin evlerinden siniler üzerinde getirdiği yemekler toplanarak, büyük sofralar kuruluyor. Mahallenin gencinden yaşlısına herkes bu sofralarda bir araya geliyor. Asırlardır bozulmayan bu geleneğimiz, vatandaşlarımız arasında birlik, beraberlik ve kaynaşmayı artırıyor. Gerek ilçemize dışarıda gelen misafirler gerekse buradaki kamu görevlileri, bu dayanışmaya imreniyor."

Reklam
Reklam

-"Osman Gazi'nin vefakar dostu" Köse Mihal-

Çeşitli tarihi kaynaklarda yer verilen bilgilere göre, Köse Mihal, Osmanlı tarihinde Osman Gazi'in "silah arkadaşı ve vefakar dostu" olarak biliniyor.

Bizans İmparatorluğu'nun uç kale beylerinden olan Rum asıllı Mihael Kosses, 1200'lü yılların son çeyreğinde Harmankaya Tekfuru iken bir çarpışma sırasında Osmanlı Beyliği'ne esir düştü. Yiğitliğinden dolayı Osman Gazi'nin serbest bıraktırdığı Mihael Kosses, daha sonra Müslüman olup Abdullah Mihal Gazi adını alarak Osman Gazi'nin yanında yer aldı.

Bursa'nın fethedildiği 1326'dan sonra vefat ettiği sanılan Mihal Gazi ile oğulları ve torunları, Osmanlı Devleti'nin kuruluş dönemi fetihlerinde "Akıncılar" diye bilinen grupta yer alarak büyük yararlar sağladı.

Mihalgazi, eski adıyla "Gümele", Osman Gazi tarafından fetihlerdeki katkıları dolayısıyla "kılıç hakkı" olarak Mihal Gazi'ye verildi.

1300-1350'li yıllarda "Gümele köyü" adıyla iskan edildiği bilinen Mihalgazi, 1944 yılına kadar Bilecik'in Söğüt ilçesine bağlı bir bucak iken o yıldan itibaren Eskişehir iline bağlandı. 1958'de Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesine bucak olarak bağlanan Mihalgazi, 1991'de ilçe oldu.

Reklam
Reklam

Muhabir: Atilla Ünal / Sedat Gök

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz