Köşe yazarlarından 7 Haziran Genel Seçimi için ilk yorumlar

Türkiye'de genel seçim heyecanında sona yaklaşılıyor. Oyların büyük oranı açıldı. Köşe yazarları televizyon kanallarında ilk sonuçlarla ilgili yorumlarını paylaşıyor.

İşte ilk sonuçlara köşe yazarlarından ilk yorumlar:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başekonomi Danışmanı Yiğit Bulut, "Buradan bir hükümet çıkıyor, tek parti hükümeti... Meclisteki oylama sırasında diğer partilerden de oy alabilir hükümet. CHP, MHP ve HDP'yi tek blok olarak düşünüp Ak Parti'ye karşı hükümet kurmaları söz konusu değil. Başkanlık sistemini konuşacağız. Henüz yorum yapmak için erken" dedi.

Sabah Gazetesi yazarı Mehmet Barlas, "12 yıl 13 yıl iktidardan sonra AK Parti hala Türkiye’nin en büyük partisi. Böyle bir seçim sistemi olmaz. Çok partili bir seçimde bir parti tek başına yüzde 40’ın üstünde oy aldığı zaman o parti iktidar olur. Ama seçim sistemi barajıyla o kadar düzeltilmeye muhtaç ki bundan… Milletvekili dağılımı belli olduktan sonra ortaya koalisyon mu çıkacak tek parti mi belli değil? Kim kimle beraber olabilir. AK Parti’nin HDP’yle beraber olup süreci götürmeleri… Türkiye önümüzdeki 5 yılını huzur içinde geçirmeli. Koalisyon ihtimalleri çok konuşulacak. Tablo bize koalisyon ihtimalini gösteriyor… Yüzde 80 civarında açıldı sandıklar. Yüzde 49’du. 2011 seçimlerinde Erdoğan’ın endişeleri gerçekmiş. AK Parti örgütü çok fazla hevesliymiş ki… Bu üç dönem galiba yanlışmış. AK Parti’nin yerleşik kadroları yerlerini… Bunlar örgütle kaynaşamadılar. Cumhurbaşkanının da dikkatini çekmiş olmalı ki… Hep bu heyecan eksikliğinden şikayet etti. İktidar yıpranması olabilir. 10 yıl iktidar olunca yoruluyor. Bir takım tepkiler oluyor. Bir sorunu çözüyorsunuz 10 tane yenisi çıkıyor. Yine 1. Parti" dedi.

Reklam
Reklam

Yeni Şafak Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, "Bir kırılma başladı. Bu kırılma HDP’nin barajı aştığı ve tek başına hükümet çıkmayacağı yönünde. Görünen o ki Ak Parti ve CHP’nin kaybı var. Görünen tek başına bir hükümet çıkmadığı yönünde. Bu aşamadan sonra HDP’nin barajı aştığı daha net görülüyor" şeklinde konuştu.

Milliyet gazetesi yazarı Nagehan Alçı, “AK Parti’nin beklentisinin 1-2 puan altında. 2002’de iktidara gelmiş, üç dönemdir oyunu artıran, çok büyük riskler almış partiden bahsediyoruz. Yeni bir liderle yarışa girmiş bir parti için çok büyük bir başarıdır. Niye böyle beklenenden düşük çünkü Kürt seçmenlerin önemli bir bölümünden oy kaybetmiş. CHP ilk defa yeni bir şey deniyoruz diye heyecan vardı, bunun oya tekabül etmediğini görüyoruz” dedi.

Hurriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, "Adalet Kalkınma Partisi yüzde 44.8’le 326 vekil çıkarıyordu. 10-12 dakikada binde 9 fark etti. 272. Hükümeti kurma hattının altında" dedi.

Reklam
Reklam

KONDA Genel MüdürüBekir Ağırdır, "Bu tablo HDP’nin barajı geçiyor olması bütün siyasi tabloyu ve geleceğimizi radikal bir şekilde etkiliyor. AK Parti’nin 270 ve 285 arasında kalmasını doğuracak. 10.5 hala değişebilir. Bu seçim bu kadar kritik hale döndüğü için değişebilir. 5 puan değişmez" diye konuştu.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Seyfettin Gürsel, "Doğu’da çok çarpıcı bir gelişme var. Doğu ve Güneydoğu illerinde AK Parti tam bir çöküş yaşamış. Yurtdışı oylarında AK Parti’nin oranı yüksek ve çok azı açıldı. Bu belki 3-4 milletvekili fark ettirebilir. Şu anda AKP’nin mutlak çoğunluğu kaybetmesi büyük ihtimal ama hâlâ kesin değil" şeklinde konuştu.

Denge Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Yıldız, "Yurtdışından gelecek yüzde 2.2 oy (1 milyon 700 bin oy) en az 600 bini AK Parti oyu olduğunu düşünüyoruz. HDP'nin de 250 bin... Tablo değişebilir. Yurtdışı oylar AK Parti'nin lehinde bir tabloyu sağlar. 276 rakamı kritik... AK Parti'nin yüzde 44'ü aşamayacağını, CHP'nin yüzde 25'i aşamayacağını düşünüyorum. HDP'nin yüzde 11,25'lere geleceğini düşünüyorum" dedi.

Reklam
Reklam

NTV yorumcusu Mustafa Karaalioğlu, "HDP’ye 30 puan fark attı. Bu siyasi başarıdır. Önceki başarılarının altında olduğunu gösterir. CHP adına siyasi yenilgi var. Popülist, vaatkar taahhütte bulunmanın sonu gelmiş oldu. Cem Uzan’la başlayan parantezi Kılıçdaroğlu kapatmış oldu. Sayın Kılıçdaroğlu adına iyi bir sabah olmayacak. Demirtaş için bir başarı" dedi.

Milliyet yazarı Mehmet Tezkan, "Eğer bu sonuca göre giderse, AK Parti tek başına iktidar olamazsa bu sonuçlar yeni bir seçimi doğurur. Ben erken seçim tablosu görüyorum. Ekim veya kasımda olur. Buradan yönetilebilir bir tablo çıkmadı. Buradan koalisyon da çıkmaz. Şu tarihte bir seçim olsun AK Parti azınlık hükümetiyle devam etsin çıkabilir. AK Parti MHP olmaz mümkün değil. Sadece bir genel seçim yarışının sonucuna bakmıyoruz. Bir de Cumhurbaşkanı dönemi var… Mutlaka müdahil olacaktır. Bunu sürdürmek isteyecektir. Yarı başkanlık gibi. Bir seçim daha yapıp. Türkiye yönetilemiyor. Yüzde 45’ler için zorlayacaktır. 2002’den 2011’e kadar herkes bu kadar çok insanları dalgalandıracak itiş kakışa neden olan bir şey yoktu. İnsanların cebine para da gidiyordu. Yüzde 50 çıktıktan sonra iktidar partisi bu yüzde 50’yi taşıyamadı. Erdoğan başka bir rejime götürmek istedi. Başkanlık sistemi için oy istedi. Seçmen başkanlık için de vize vermemiş oluyor. Başkanlığın bir faturası oldu bu" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Ekonomi Uzmanı Şeref Oğuz, "Piyasalar koalisyon olayına 3-4 haftadır kendini alıştırıyordu. Bu seçim sonuçlarının AK Parti oy kaybetmesinin de piyasadaki karşılığı alınmış; borsadaki düzeltme yapılmıştır. AK Partinin gerilemesi nedeniyle manipülasyon alanı 2-3 gün sürer. Çözüm sürecinin bir riski vardı, o gerçekleşti. Enteresan bir yapı var. Türkiye'deki seçmen davranışını ekonomi belirliyor, diğer sebepler aşağıdan geliyor" dedi.