Köse’de Abaküsle Mental Aritmetik Eğitimi

Gümüşhane’nin Köse ilçesinde ilçe Kaymakamlığı'nın desteği ile Selçuklular İlköğretim Okulu'nda Abaküsle Matematik Eğitimleri başladı.Konuyla ilgili...

Gümüşhane’nin Köse ilçesinde ilçe Kaymakamlığı'nın desteği ile Selçuklular İlköğretim Okulu'nda Abaküsle Matematik Eğitimleri başladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Köse Kaymakamı Arif Karaman, Türkiye’de de son dönemde Mental Aritmetik yöntemi ile eğitimin yaygınlaştığını belirterek, bu yıl bir okulda yapılacak uygulamanın tüm ilçe düzeyine yaymak istediklerini söyledi.

Abaküsle Mental Aritmetik yöntemine büyük oranda özel kurslarda, kısmi olarak da özel okullarda rastlamanın mümkün olduğunu dile getiren Karaman, “Bizde Selçuklular İlköğretim Okulu'nda bu konuda Sınıf Öğretmeni Zafer Yapar'ın bireysel gayretleri ile oluşturulmuş bir alt yapı olduğundan dolayı, bunu tüm okul çapında uygulamayı düşündük. Yürütülen çalışmalarla içinde bulunduğumuz Eğitim-Öğretim döneminin ilk yarısında eğiticilerin eğitimi süreci tamamlandı. 2. dönemin başlamasıyla beraber tüm öğrencilerimizin birer abaküse sahip olmaları sağlandı ve her sınıfımız için bir eğitici uygulama abaküsü alınarak bu yöntemin okulumuzdaki tüm sınıflarda uygulanmasına başlandı.” dedi.

Reklam
Reklam

Amaçlarının bu yöntemle çocukların sadece 4 işlemi saniyeler içinde yapması değil, analitik düşünme becerilerini geliştirme, zihinsel gelişimlerine katkıda bulunma, alternatif düşünce yeteneklerini artırmak olduğunun altını çizen Karaman, Selçuklular İlköğretim Okulu'nda bu yıl yapılacak uygulamadan sonra bunu tüm ilçe düzeyinde, eğitimin hitap ettiği tüm yaş gruplarına yaymak istediklerini sözlerine ekledi.

Selçuklular İlkokulu'nda görev yapan sınıf öğretmeni Zafer Yapar ise Abaküsle Mental Aritmetik eğitimi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Köse'de abaküsle matematik eğitimine 2011 yılının kasım ayında başladık. İlk eğitimi 3.sınıfa giden öğrencilerle yaptık. Öğrenciler üzerindeki başarılı değişimi görünce bu eğitimin devamına karar verdik.” dedi.

Halihazırda Selçuklular İlkokulunda bu eğitime devam ettiklerini belirten Zafer Yapar şunları kaydetti: “Bu eğitimi alan öğrencilerimiz şu anda zihinden 2 basamaklı sayı ile 2 basamaklı bir sayının çarpımını saniyeler içerisinde cevap verebiliyorlar. 3 basamaklı sayıların toplamını zihinden rahatlıkla yapabiliyorlar. Bu eğitimi alan öğrencilerin yabancı dil öğrenmede de başarıları gözden kaçmıyor. Amacımız tüm öğrencilerin bu eğitimi alarak ilerleyen dönemlerde başarılara imza atmalarıdır”

Reklam
Reklam

BEYİN YAPISI VE ABAKÜS

Yapar, insan beyni ve abaküsle alakalı olarak verdiği bilgide şunları kaydetti: “Beynin sol ve sağ loblarının eş zamanlı ve birlikte çalışmasını sağlayan zihinsel işlem eğitimi, 4-14 yaş arasındaki çocukları kapsayan bir eğitim sistemidir. Abaküs sistemi dünyanın en eski hesap makinesi olarak kabul edilir. Ancak günümüzde Japon abaküsünün kullanımı daha kolay olduğundan tüm dünyada tercih edilmeye başlanmıştır. Japon abaküsü 5 (4+1) boncuk kullanılarak oluşturulmuştur. Abaküs eğitimi alan çocuklar, 4 işlemi hesap makinesine ihtiyaç duymadan rahatlıkla zihinden saniyeler içinde yapabiliyorlar. Bu eğitim çocuklara; gelişmiş hesaplama yetenekleri sağlarken aynı zamanda yüksek düzeyde odaklanma ve dikkat yeteneği de kazandırır. Beynin her iki lobunu koordineli kullandıklarından aynı anda birden fazla zihinsel etkinlik yapabilirler. Böylece çocuklar daha gelişmiş bir sol ve sağ beyine, daha güçlü bir hafızaya, daha hızlı karar verebilme yetisine, daha hızlı bir reflekse sahip olurlar. Bu sayede çocukların yaratıcılıkları artar ve her çocukta var olan potansiyel liderlik özelliklerinin gelişip ortaya çıkmasına büyük oranda katkı sağlar. Beyninin her iki yanını etkili kullanan bir birey ilerleyen yaşlarda unutkanlık hastalığına da yakalanmaz. İlköğretim çağındaki çocuklar; (mevcut eğitim programları düşünüldüğünde) 4-14 yaş arası çocukların içinde bulundukları somut zekâ döneminde, okullarda öğretilen soyut matematik temellerine dayanan öğrenim yöntemi nedeni ile matematiksel işlemleri kavramakta zorlanmaktadır. Hatta matematiksel işlemler çocukların korkulu rüyası haline gelmektedir. Abaküs ile işlemleri zihinden yapan çocukların kendilerine olan güvenlerini yeniden kazanmanın yanında, matematiksel kavramları boncuklar ile somutlaştırarak işlemleri daha kolay ve hızlı kavramakta ve eğlenerek öğrendiği için kalıcılık sağlanmakta ve unutkanlık kavramı tamamen yok olmaktadır.”

Reklam
Reklam

NEDEN ABAKÜS?

İnsan zekasının gelişimi 7 yaşına kadar yüzde 75 oranında tamamlandığını belirten Zafer Yapar, “7-14 yaş arasında ise bu oran yüzde 95'e kadar yükselmekte, kalan yüzde 5'lik oran ise yaşantımızın geri kalan kısmında iş ve aile yaşantımıza yön vererek ilk atılan temele bağlı olarak inşa edilmektedir. Bu nedenle çocuklarımız için yapacağımız eğitim planını bu orana göre düzenleyerek onların gelişimine büyük katkı sağlamak biz anne babalar için en önemli ve büyük görev olacaktır.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: