Kösemusul: Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv Üssü Olacak

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya'nın Türkiye'nin otomotiv üssü...

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya'nın Türkiye'nin otomotiv üssü olacağını söyledi. Kösemusul, yapımına başlanan Karasu Limanı ve onunla bağlantılı olacak demiryolu ağı yanında, İstanbul’un arka bahçesi konumunda olan Sakarya’nın yatırımcılar için cazibe merkezi haline geleceğini belirtti.

SATSO’nun aylık olağan meclis toplantısında konuşan Mahmut Kösemusul, Otomotiv İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile otomotiv sektörünün kalbinin Sakarya’da atacağını ifade etti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, 'yerli oto için Türkiye hazır' ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da ‘Türkiye, kendi markasıyla araba üretecek konuma gelmiştir. Bunun yeri de Sakarya'dır’ sözlerinin kendilerine büyük şevk ve heyecan verdiğini kaydeden Kösemusul, “Sakarya’da bunun tüm altyapısı var. Toyota burada, dünyanın ilk 10 traktör üreticileri arasında olan Türk Traktör buraya yatırım yapıyor. Sakarya’da yatırım yapma sebeplerini de ‘Sakarya önümüzdeki yıllar içerisinde otomotiv şehri olma yolunda ilerliyor’ sözleriyle açıklıyor. Sakarya, Türkiye’nin otomotiv üssü olacak.” dedi.

Reklam
Reklam

Kösemusul, Karasu Limanı’nın hizmete girmesiyle birlikte bölgeye kuracakları Lojistik OSB’nin yanında, otomotiv sektörünü ile çekecek olan Otomotiv İhtisas OSB’si, Makine İhtisas OSB’si için gerekli altyapıların hazır olduğunu ifade etti. Kösemusul, hızlı trenin bir durağının da yine Sakarya olacağını; limanı, karayolu, demiryolu ile hiçbir ulaşım sorunu bulunmayan Sakarya'nın yatırımcılar için bir fırsatlar şehri olduğunu kaydetti.

Otomobil üretimi konusunda yerlileşen makine ve aksamların testlerinin yapılacağı, otomobil testlerinin gerçekleştirileceği bir test pisti ve test laboratuvarlarının kurulması için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı (TSE)'nca yürütülen çalışmaları desteklediklerini anlatan Kösemusul, "TSE'nin 100 milyon Euro'luk otomotiv test merkezi ve Ar-Ge tesisi için 5 şehir arasında gidip gelindi. Bu merkez için son olarak Sakarya, Antalya ve Bursa’nın ismi kaldı. Ancak yapılan araştırmalarda konumu ve zemini en uygun yerin Sakarya olduğu söyleniyor. İnşallah otomotiv test merkezi Sakaryamızda yapılır. Otomotiv test merkezi için en uygun arsa Pamukova’da eski havaalanı arazisi. Valimiz, milletvekillerimiz ve şehrimizin erkleri ile birlikte, otomotiv test merkezinin buraya yapılması için çalışıyoruz. Otomotiv sektöründe yedek parçalar Türkiye'de üretiliyor ancak test için İspanya'ya gidiyor. Bu da maliyeti artırıyor ve yurt dışına onlarca milyon Euro belgelendirme parası akıyor. İş adamlarımız, yurt dışında yaptırdığı testlerden belge, deney laboratuvarlarından da sonuçları almaya çalışırken ciddi zaman da kaybediyor. Milyonlarca Euro para ve zaman kaybına yol açan bu durum, TSE'nin projesiyle otomotiv sektörüne ilaç gibi gelecek." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: