KOSGEB başvuru şartları nelerdir? KOSGEB desteklerinden kimler faydalanabilir?

Kısa ismi ile KOSGEB, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır. Ülkemizdeki tüm küçük ölçekli ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki yerlerini genişletmek, faaliyetlerini ve güçlerini arttırmak amacı ile oluşturulmuş bir kamu kuruluşudur. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösterir. KOSGEB’e başvuru yapabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir.

Farklı alanlarda faaliyeti bulunan tüm küçük ve orta ölçekli işletmelerin dahil olabildiği KOSGEB, firmalara çeşitli alanlarda destek ve hibe sağlar. KOSGEB’e başvuru yapabilmek için yerine getirilmesi gereken bazı şartlar bulunur. Teşvikleri geri ödemeli olan KOSGEB, verilmesinde karar kılınan destek kadar teminat ücreti alır. Beyannameleri onaylı ve güncel olan küçük ve orta ölçekli firmalar KOSGEB’e başvuruda bulunabilir.

KOSGEB desteği için nereye başvurulur?

KOSGEB başvuruları şahsen ya da internet üzerinden online olarak yapılabilir. Öncelikle KOSGEB’e ait resmi internet adresine giriş yapılır. KOBİ giriş kısmında yer alan KOSGEB’e ilk başvuru linkine tıklanır. Eğer yeni girişimci desteğine başvuru yapılacaksa Yeni Girişimci İlk Başvuru alanına giriş yapılır. Diğer destek programları ise İşletme İlk Başvuru alanında yer alan başvur butonu tıklanır.

Reklam
Reklam

Küçük ve orta ölçekli işletmeler bazı başvuru kriterlerini yerine getirdikten sonra KOSGEB hibe başvurusunda da bulunabilirler. Hibe başvuruları da online olarak yapılır. www.kosgeb.gov.tr internet adresi üzerinde yer alan Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvuru kısmı seçilir ve bu bölümden online olarak başvuru yapılır.

KOSGEB başvuru şartları nelerdir?

Belirlenen şartlara göre KOSGEB başvurusu yaş sınırı bulunmaktadır. On sekiz yaşını doldurmuş olan kişiler başvuru yapabilir. Bunun dışında KOSGEB tarafından düzenlenen eğitimlere düzenli olarak katılım şartı aranmaktadır. Destek verilebilmesi için işletmenin KOBİ (Küçük ve Orta Ölçekli İşletme) statüsünde olması zorunludur. Bir işletme için destek alınacaksa KOSGEB veri tabanında bu işletmenin kaydının olması da gereklidir. KOSGEB desteği; girişimcilik, İŞGEM / TEKMER, Rehberlik ve Danışmanlık hizmetleri, işletme geliştirme, büyüme ve uluslararası olma ya da finansman olmak üzere çeşitli alanlarda verilir.

KOSGEB desteğinden yararlanabilecekler başvuru sebebine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örnek olarak genç girişimci kategorisinden yararlanabilmek için 29 yaş sınırı bulunur. Bu yaş üzerindeki kişiler genç girişimci desteğinden yararlanamaz. KOSGEB’e başvuru yapılabilmesi için kuruluşun verdiği uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmak ve bu şekilde ilk aşamadan geçmek de gerekir. Alınan tüm eğitimleri başarı ile tamamlayan kişiler KOSGEB desteğinden yararlanma hakkına sahip olur.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: