Kahramanmaraş'ta, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) sağladığı finansal kaynakla kendi işinin patronu olan 100 kadın, ekonomiye ve istihdama katkı sağlıyor.
KOSGEB İl Müdürlüğünün düzenlediği girişimcilik eğitimine katılan bin 800 kişinin 750'sini kadınlar oluşturdu. Eğitimin ardından destek programlarından faydalanan 100 kadın, kendi işinin patronu oldu. Marangozluktan pizzacıya, çiftçilikten tekstilciye birçok sektörde faaliyet gösteren kadınlar, enerjilerini istihdam için harcıyor.
Evlerinden çıkarak kendilerini istihdama adayan kadınların başarı hikayeleri de iş kadını olmak isteyenlere örnek oluyor. İşlerini "hayatları" gibi gören kadınlar, üretmenin keyfini çıkartarak başarı yolculuğunu sürdürüyor.
KOSGEB İl Müdürü Sadık Gözek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, girişimcilik destek seçeneklerinin yeni kurulacak işletmeler tarafından ciddi talep gördüğünü söyledi.
Girişimcilik eğitiminin kadınlardan rağbet gördüğünü anımsatan Gözek, şunları kaydetti:
"Kentte 100 kadın girişimcimiz kendi işlerini kurup istihdam oluşturmaya başladı. KOSGEB olarak kadınlara pozitif bir ayrımcılık yapıyoruz. Onlara destek süreçlerinde yüzde 10 artı bir avantaj sağlıyoruz. Teşvik uygulamasından dolayı batıdaki bir ilde destek oranı yüzde 60 iken burada ise yüzde 70. Eğer bu girişimci kadınsa destek yüzde 80'e çıkıyor."
Kendi işini kuran kadınlara yaklaşık 6 milyon TL destek verdiklerini dile getiren Gözek, 100 kadın girişimcinin ekonomiye sağladığı katma değerin çok önemli olduğunu dile getirdi.
-Mesleği marangozluk-
Girişimci Fatma Temiz ise marangozluk yaparak istihdama katkı sağladığını söyledi.
Baba mesleği marangozluğu evlendikten sonra eşiyle birlikte devam ettirdiğini belirten Temiz, "Bir kadın olarak marangozluğu çok iyi yaptığımı düşünüyorum. KOSGEB sayesinde bir işyeri kurduk. Eşimle birlikte 16 kişi çalıştırıyorum. Dekorasyon anlamında mutfaklar için ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. Hem eşimin hem işimizin patronuyum" diye konuştu.
Türkan Dilbirliği ise eşinin ve kendisinin işe ihtiyacı olduğu bir dönemde aldığı KOSGEB desteğiyle işinin patronu olduğunu söyledi.
Kurduğu tekstil atölyesinde 27 kişi çalıştırdığını ve fason üretim yaptığını anımsatan Dilbirliği, "Kendi markamı oluşturarak ihracat yapmayı hedefliyorum. Kadınlar evde oturmasınlar. Eğer bir kadın isterse başaramayacağı şey yoktur" dedi.
-"Hayallerimi gerçekleştirdim"-
Kahramanmaraş'ın yöresel ev yemeklerini bir konakta satan Kadriye Kantarcı da hayallerini gerçeğe dönüştüğünü söyledi. Maddi destek olmayınca bir kadının çok fazla şey yapamayacağını vurgulayan Kantarcı, sözlerini şöyle tamamladı:
"KOSGEB'in girişimcilik desteğinin hibe şeklinde olduğunu öğrenince gönül rahatlığıyla hayallerimi gerçekleştirmek istedim. KOSGEB sayesinde iş yapmaya başladım. Tarihi bir mekanda yöresel yemekler üretiyoruz. 15 kişi çalıştırıyorum. KOSGEB sayesinde hayallerimi gerçekleştirdim."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz