KOSGEB'e eleman alımı sınavla yapılacak

Ankara (AA) - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, KOSGEB'i baştan aşağıya yeniden yapılandırdıklarını, bu kapsamda kuruluş kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarı hazırladıklarını belirterek, "KOSGEB'e eleman alımı, bundan sonra kariyer planlaması çerçevesinde, liyakat esasına dayalı olarak, yani sınavla yapılacak, ayrıca terfi ve atamalar yeniden düzenlenecektir" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısı ile Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığında (KOSGEB) başlattığı yeniden yapılandırma çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi.

Reklam
Reklam

Bugüne kadarki uygulamalarda KOSGEB'in bırakın uluslararası muadili kuruluşlara yaklaşmasını, Türkiye'deki kariyer uzmanlığını icra eden benzeri kurumlardan çok uzak olduğunu belirten Çağlayan, KOSGEB'le ilgili yaptıkları ilk önemli tespitlerinin ise eleman alımında yeterli, objektif kriterlerin oluşturulmaması olduğuna dikkat çekti. Bunun da zaman zaman terfi ve atamalarda keyfilik ve kayırma eleştirilerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu belirten Çağlayan, "Yıllık yaklaşık 222 milyon YTL'lik bir bütçesi olan bu büyük kurumda subjektif uygulamalar, (işe göre adam değil, adama göre iş) uygulamasını gelenek haline getirmiştir. Bunun tabii bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek risk KOSGEB'in KOBİ'lerden çok kendi personeline çalışır hale gelmesidir" dedi.

Bakan Çağlayan, KOSGEB'in 2007 yılı için sağladığı İhracat, İstihdam, Deri Sektöre OSB'ye Taşınma Destek Kredisi, Gıda Sektörü Makine Teçhizat Destek ve E-KOBİ Bilişim Kredisiyle KOBİ'ler için toplam 1 milyar 243 milyon YTL'lik kredi hacmi yaratıldığını bildirdi.

Reklam
Reklam

"KOSGEB 2008 Yılı Eylem Planı"nın ana hatlarını açıklayan Çağlayan, gelecek yıl Kredi Garanti Fonu AŞ'nin sermayesini yükseltip, sağladığı teminat miktarı ve teminat sağlanan işletme sayısını artırmayı, illerde şube açarak, KOBİ'lere daha rahat ve yerinde hizmet vermeyi amaçladıklarını bildirdi.

Sanayi ve hizmetlerde yüksek katma değerli üretim yapısına geçişin sağlanmasını teminen, orta-yüksek ve ileri teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren bin KOBİ'ye, yatırım projesi için uygun koşullu kredi desteği sağlanacağını belirten Çağlayan, orta-düşük ve düşük teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin rekabet güçleri ve yarattıkları katma değerin artırılması amacıyla da, bin işletmeye uygun koşullu yatırım kredisi desteği verileceğini kaydetti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çağlayan, "teşvikler bölgesel mi olacak" sorusuna "Teşvikler artık eski sistemle olmayacak. Proje bazlı ve sektörel bazlı olacak. Sanayi envanteri ve sanayi stratejisi bunun en önemli bacakları. Hangi sektörlerin nerede destekleneceğini içeren bir yapı üzerinde çalışıyoruz" yanıtını verdi.

Reklam
Reklam