Konya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon (KOSKİ) Genel Müdürlüğü, kış aylarında yaşanan sayaç ve abone şube yolu donmalarına karşı vatandaşları uyararak, donmaya karşı gerekli tedbirlerin alınmasını, donan sayaçlar olursa hiç müdahale edilmeden KOSKİ Genel Müdürlüğüne bildirilmesini istedi.
KOSKİ Genel Müdürlüğü su abonelerini sayaç ve abone şube yolu donmasına karşı uyardı. Hava sıcaklıklarındaki düşüş nedeniyle abonelerin sayaçlarını, tesisatlarını ve tatlı su çeşmelerini iyi korumaları gerektiğini vurgulayan KOSKİ Genel Müdürlüğü, sayaçların ve çeşmelerin iyi korunmaması durumunda abonelerin zor duruma düşebileceğine işaret etti.
Konuyla ilgili Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklama, “Havaların soğumaya başladığı bu günlerde abone şube yolları, su sayaçları ve iç tesisatta yer alan ana kolon boruları soğuğa karşı yalıtımlı olmadığından suyun kullanılmadığı zamanlarda donmakta ve vatandaşımız mağdur olmaktadır. Bu yerlerin bakım, onarım ve korunması vatandaşlarımızın görevidir. Su sayacı, abone şube yolu ve kolon borularının ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanarak korunması gerekmektedir. Hava sıcaklığının aşırı düştüğü zamanlar suyun kullanılmadığı saatlere tekabül ediyorsa, çeşmenin çok az miktarda açık bırakılması, borularda olası donmaların önüne geçecektir. Gereken koruma önlemi almadığı için su sayacı donan aboneden, sayaç ve değiştirme bedeli ücreti alınmaktadır. Ayrıca kolon borularında ve abone şube yolunda oluşacak donmadan dolayı açma işleminden de ücret alınmaktadır. Tedbir almanın donmadan sonra oluşacak çözümlerden daha ucuz olduğu unutulmamalıdır” denildi.
“Donan sayaca sıcak su dökmeyin”
Açıklamanın devamında, “Donan sayaç, abone şube yolu ve kolon çıkış borularının vatandaşlar tarafından sıcak su dökülerek veya ateş tutularak açılmaya çalışılması, musluk ve su borularının patlamasına, maddi hasarın artmasına sebebiyet vermektedir. Çok soğuk havalarda şebekede durağan su bırakmamak gerekir. Çok soğuk havalarda tatlı su çeşmelerinin de kullanıldıktan sonra bir miktar açık bırakılması, kesintisiz hizmetin aksamaması için çok önemlidir. Olası sayaç donmaları karşısında abonelerimizin sayaca herhangi bir müdahalede bulunmadan, abone numaraları ile birlikte Alo 185 hattından KOSKİ’ye müracaatta bulunması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.
Kış aylarında sayaçlar nasıl korunur?
Kış aylarında sayaçların korunması için yapılması gerekenler şu şekilde sıralandı:
“1- Sayacın bulunduğu yere beton, ahşap veya demirden bir muhafaza yapılmalıdır. Sayaç bağlantıları ile vanalardan su sızıyor veya damlıyorsa, abone numarası belirtilmek suretiyle KOSKİ’ye bildirilmelidir. 2- Çok şiddetli soğuklarda muslukların çok az bir şekilde açık bırakılarak sayaçta ve tesisatta durgun su bırakılmamalıdır. 3- Abonelerce tedbir alınmaması halinde; soğuğa karşı hassas olan su sayaçlarının kolayca patlayacağı ve onarımının pahalı olacağı, hatta gövdesi patlayan sayacın tamir imkânı olmayıp hurdaya çıkacağı, ayrıca önemli miktarda su kaybına yol açacağı unutulmamalıdır. 4- Donan sayaca ve tesisata ateş tutulmamalı ve sıcak su dökülmemelidir.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz