Köşk'te Kral Abdullah'a devlet nişanı verildi

ANKARA(ANKA)- Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al Saud'a Türkiye Cumhuriyetin Devlet Nişanı, Cumhurbaşkanlığı'nda yapılan bir törenle verildi.

Törende Kral Saud da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Kraliyet Nişanı verdi. Yemekli yapılan tören öncesinde iki ülke arasında "Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması" imzalandı.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al Saud için, Çankaya Köşkü'nde resmi karşılama töreni düzenlendi. Törenin ardından Kral Abdullah ve Cumhurbaşkanı arasındaki görüşme ve heyetler arası görüşme yapıldı.

Reklam
Reklam

Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Suudi Arabistan adına Maliye Bakanı İbrahim Al-Assaf tarafından imzalanan "Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması" ile iki ülke arasında gelişen ekonomik ve ticari ilişkilerin yaratmış olduğu çifte vergilendirme sonuçlarının ortadan kaldırılması ve her iki ülke yatırımcıları açısından ticaretin daha cazip hale getirilmesi amaçlandığı ifade edildi. Türkiye halen 66'sı yürürlükte olan çifte vergilendirme anlaşmasının 72.'sini Suudi Arabistan Krallığı ile yapmış oldu.

İmza törenin ardırdan Cumhurbaşkanı Gül'ün Kral Abdullah onuruna verdiği akşam yemeğine geçildi. Yemeğe katılanları Cumhurbaşkanı Gül ve Kral Abdullah, kapıda karşıladı. Kral Saud'a Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı'nın verileceği, yemek salonunda yapılan törende başta TBMM Başkanı Köksal Toptan olmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve devlet protokolünden çok sayıda davetli yer aldı.
Cumhurbaşkanı Gül burada yaptığı konuşmada Suudi Arabistan'ın, Kral Abdullah'ın dirayetli önderliğinde bölgede ve uluslararası alanda anahtar konumuna geldiğine dikkat çekerken, "Terörizm ve kitle imha silahlarının yayılması tehdidi de ülkelerimiz için ortak kaygı yaratmaktadır" dedi. Gül, şöyle devam etti:
"Terörden çok çekmiş bir ülke olan Türkiye, halen teröre kurban vermektedir. Suudi Arabistan'ın da terör saldırılarına maruz kalan ülkelerden biri olduğunu biliyoruz. Bu tehditlere karşı koymak için uluslararası dayanışma ve işbirliği şarttır. Bölgedeki istikrarsızlık, şiddet ve ihtilaf ortamı halklarımıza sadece acı ve üzüntü getirmektedir. İhtilafların sağduyu ve uzlaşı yoluyla çözümlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak bu doğrultuda gayretlerimizi sürdüreceğiz."

Reklam
Reklam

Kral Saud ise iki ülke arasındaki karşılıklı artan yatırımları ve ticaret hacmini büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, "Gelecek bize tüm siyasi, ekonomik, kültürel ve güvenlik alanlarında daha güçlü ilişkiler getirecektir" dedi. Kral Abdullah şunları söyledi:
"Birçok bölgesel ve uluslararası meseleye karşı, bizim tutumlarımızla örtüşen olumlu tutumlarınızı övmeme lütfen müsaade ediniz. Özellikle de Arap-İsrail anlaşmazlığı karşısındaki tutumunuzu ve son olarak 'Filistin problemi Orta Doğu'nun bütün problemlerinin temel sebebidir ve bu problem çözülmedikçe acılar son bulmayacaktır' demecinizle 'I'ların üzerine noktayı koydunuz."

Yaklaşık 45 dakika geçikmeli başlayan Kral Saud onuruna verilen yemekte, davetlilere "Yuvarlama Çorba, zeytinyağlı dolma, içli köfte ve börek, Et ve balık ızgara, Akdeniz Salata, Karışık Türk tatlıları, Türk Kahvesi ve çifte kavrulmuş lokum"dan oluşan, içinde alkollü içecek tercihinin de yer aldığı bir menü ikram edildi.