PRİŞTİNE (İHA) - 17 Şubat tarihinde bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın anayasa taslağı, Priştine'de düzenlenen törende imzalandı.
Kosova Cumhuriyeti'nin ilk anayasa taslağı, aralarında Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Mahir Yağcılar'ın da bulunduğu Kosova Anayasa Komisyonu'nun 18 üyesi tarafından imzalandı. İmzalanan anayasa taslağının birer nüshası, Anayasa Komisyonu Başkanı Hajredin Kuçi tarafından Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu ve Kosova Başbakanı Hashim Thaçi'ye sunuldu. Kosova Ulusal ve Üniversite Kütüphanesi'nde düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada Kosova'da Uluslararası Sivil İdaresi Özel Temilcisi Piter Feith, Kosova'nın azınlık haklarının korunması ve ademi merkeziyetçilik alanlarında önemli maddeler içeren çağdaş bir anayasaya sahip olacağını belirterek, "Bu anayasa, Kosova'nın Avrupa ile yakınlaşmasını sağlayacaktır" dedi.
Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu ise, yeni anayasanın Kosova halkı ile kurumlarının, azınlık haklarıyla ilgili olan Ahtisaari paketindeki ilkelere saygı gösterilmesinde kararlı olduğunu kanıtladığını belirtti. "Bugün bağımsız ve egemen olan Kosova Cumhuriyeti'nin işlevliğinin temeli atılıyor" diye konuşan Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu, yeni anayasanın Kosova'nın bölünmez olduğu ilkesini garanti altına aldığını da hatırlattı.
Kosova Başbakanı Hashim Thaçi de, Kosova'nın tarihinde ilk defa vatandaşlarının iradesine göre hazırlanan bir anayasanın onaylanacağını belirterek, "Bugün imzalanan anayasa, devletimizin geçmişini, bugününü ve geleceğini yansıtmaktadır" ifadelerini kullandı. Demokratik toplumlarda vatanseverliğin anayasaya olan güven, saygı ve inançla ölçüldüğünü hatırlatan Başbakan Thaçi, "Anayasa; kimliğimizi, özgürlüğümüzü teminat altına alan belge ve devletmizin mührüdür" dedi.
Kosova Meclis Başkanı Jakup Krasniqi ise, anayasanın bir devletin en üst siyasi ve hukuki belgesi olduğuna vurgu yaparak, "Anayasanın ömrünü güzel sözler değil, uygulanması belirler" şeklinde konuştu.
Anayasa taslağının imza töreninde Kosova'nın en üst düzey yetkililerinin yanı sıra Kosova'da görev yapan uluslararası temsilcileri ile yabancı diplomasi şefleri de hazır bulundu. Kosova Anayasası, 40 bölüm ve 160 maddeden oluşuyor. Türkçe'yi resmi dil olarak tanımayan anayasa taslağının, yakın bir tarihte Kosova Parlamentosu'nda oylanması bekleniyor.