Kosova Cumhuriyeti’nin Bağımsızlığının 5. Yıldönümü

Kosova’nın bağımsızlığının 5. yılı Ankara’da Büyükelçi Avni Spahiu’nun verdiği resepsiyon ile kutlandı.Hilton Otel’de düzenlenen bağımsızlık...

Kosova’nın bağımsızlığının 5. yılı Ankara’da Büyükelçi Avni Spahiu’nun verdiği resepsiyon ile kutlandı.

Hilton Otel’de düzenlenen bağımsızlık resepsiyonunda Büyükelçi Avni Spahiu, Kosova’yı tanımayan ülkeleri, Balkanlar’da barış ve huzurun sağlanmasına katkı sunmak üzere Kosova’yı tanımaya davet etti. Kosova’nın başarılarının çok büyük olduğunu söyleyen Büyükelçi Avni Spahiu, “Siyasi ve ekonomik, azınlık topluluklarının korunması ve uzlaştırılması bakımından önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Kosova’nın bağımsızlığı 20 yıldır süren şiddet ve yıkımı sona erdirerek Güneydoğu Avrupa’da güvenlik ve istikrarın sağlanmasında büyük katkı sunmuştur. Bağımsızlığının ilanından beri tanınma çağrımıza dünya üzerinde 98 ülke olumlu yanıt verdi. Biz bu ülkelere teşekkür ediyor, tüm diğer ülkeleri Kosova’yı tanıyarak Balkanlar’da barış ve huzurun yerleşmesine katkı sunmaya çağırıyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Kosova’nın 5 yıl önce bağımsızlığını ilan eden dünyada en yeni devletlerden birisi olduğunu ifade eden Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, “Bu devlet olma yolunda iç dinamikleri ve sıkıntıları ile beraber bugün başarılı bir devlettir. Bu başarının elde edilmesinde elbette dost ülkelerin de katkıları büyüktür. Bu dost ülkelerden en önemlilerinden birisi de Türkiye Cumhuriyeti’dir. Hükümetim adına ve kendi adıma Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür etmek istiyorum. Dost ülkelerle birlikte hareket etme bizi daha güçlü kılıyor” diye konuştu.

“KOSOVA ÜLKELER ARASINDAKİ ŞEREFLİ YERİNİ BAĞIMSIZ VE GÜÇLÜ BİR BİÇİMDE ALMIŞTIR”

Kosova Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 5. yılını kutlamaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen ve Türkiye ile Kosova’nın kadim bir dostlukları olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Her ne kadar Kosova Cumhuriyeti genç bir devlet olsa da, Türkiye ona göre kıdemli bir devlet olsa da, ikimizin halkları arasındaki kardeşlik Türkiye’den de, Kosova’dan da eskidir. Yüzyıllara dayanan bir kardeşlikten, ortak medeniyetten, ortak tarihten geliyoruz. Türkiye ile Kosova’nın birlikteliği, ilişkileri başka ülkelere nazaran daha güçlü temellere dayanmaktadır. Bundan sonraki süreçte de daha da güçlenerek devam edecektir. 2008 yılında Kosova’nın bağımsızlığını ilan ettiği gün Kosova’nın sokaklarında nasıl bir bayram havası varsa, Türkiye’de de aynı sevinci hep beraber yaşadık. Kosova’nın bağımsızlığı bizim açımızdan, hürriyetinden yoksun bırakılmış kardeşimizin hürriyetine kavuşması idi, o yüzden bizde de büyük bir coşku uyandırdı. Türkiye olarak Kosova’nın hem zor zamanlarında, bağımsızlıktan önceki dönemde hem de bağımsızlık döneminde her zaman yanında olduk, bundan sonrada yanında olmaya devam edeceğiz. Biz istiyoruz ki, Balkanlar’da her alanda güçlü bir Kosova, Balkanlar’daki huzur ve barışın tesisine katkı sunduğu gibi Avrupa’nın ve dünyanın huzur ve barışına önemli katkılar sunacaktır. Kosova’nın ekonomik alanda güçlenmesi, uluslararası örgütlerin tamamına üye olabilmesi ve tanımayan başkaca ülkelerin Kosova’yı resmen tanıması konusunda bugüne kadar verdiğimiz destek bundan sonra da artarak devam edecektir. Kosova bugün ülkeler arasında şerefli yerini bağımsız ve güçlü bir biçimde almıştır. Bugün 5.’sini kutladığımız bağımsızlık yıldönümü, ileride yüzüncü, iki yüzüncüsünü kutlamayı Allah nasip etsin. Kosova’nın bağımsızlığının daim olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, BBP Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu ile birlikte bağımsızlık pastasını kesti. Resepsiyona Genelkurmay Başkanlığı’nı temsilen Korgeneral Alparslan Erdoğan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, yabancı misyon temsilcileri ile seçkin bir davetli topluluğu katıldı.

Resepsiyonda, iki ülkenin milli marşlarının okunacağının anons edilmesinden sonra yaşanan teknik problem nedeniyle okunamayan milli marşlar, protokol konuşmalarından sonra okundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: