Kosova meclisi yeni anayasayı onayladı

PRİŞTİNE (İHA) - Olağanüstü toplanan Kosova Meclisi, Kosova'nın ilk anayasasını ayakta alkışlayarak onayladı. Oylamada 2 Türk milletvekili ve bazı Boşnak vekiller, söz hakkı verilmediği gerekçesiyle oylamada ayağa kalkmadı.

Milletvekilleri oylama yapılmadan ayakta alkışla yeni anayasaya onay verdi. Kosova Meclis Başkanı Jakup Krasniqi, genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, anayasanın onaylanmasını tarihi bir olay olarak niteledi. Kosova Başkanı Fatmir Sejdiu da, Kosova Cumhuriyeti Anayasası'nın gelecekte sağlanacak kalkınmanın anahtarı olduğunu belirterek, "Anayasa,Kosova'da demokratik kurumlara işlevsellik kazandıracaktır. Bağımsız Kosova'nın, bugün sahip olduğu anayasası, devlet olarak yaşamasının garantisidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ise, "Kosova Cumhuriyeti'nin Anayasası Kosova halkının iradesinin göstergesidir" dedi. Thaçi, anayasa ile Kosova Devleti'ne meşruiyet kazandırıldığını belirtti. Söz alan tüm konuşmacılar Kosova'da yaşayan azınlıklara bu anayasa ile üst düzey haklar tanındığını dile getirdi.

Meclis genel kurulunda hazır bulunan 107 milletvekillinin ayakta alkışlayarak Kosova Cumhuriyeti'nin ilk anayasasına onay verdiğine dair resmi açıklama yapılmasına rağmen; Arnavut, Türk ve Boşnak bazı milletvekillerinin ayağa kalkmadığı ve anayasaya alkışla onay vermediği, hatta bazı Arnavut milletvekillerinin "Anayasa oylamaya verilsin" şeklindeki taleplerinin alkışlar nedeniyle işitilmediği görüldü. Bu grup arasında yer alan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan, toplantı
sonrasında yaptığı açıklamada, söz hakkı tanınmadığı için, anayasaya ayakta alkışlayarak onay verilmesine oturarak tepki gösterdiğini belirtti. Anayasaya karşı olmadıklarını kaydeden Milletvekili Enis Kervan, Kosova'da Türkçe'ye resmiyet tanımayan anayasanın 5. maddesiyle uzlaşmadıklarını belirtti, özellikle dil ile eğitim konusunda anayasanın Kosova'daki Türk halkını tatmin etmediği görüşünü dile getirdi."Anayasa konusundaki tavrım beni buraya seçen halkımın tavrıdır" şeklinde konuşan Türk milletvekili Enis Kervan, Türkçe'nin resmiyeti ile Türkçe eğitimle ilgili olarak mücadelelerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

KDTP'nin diğer milletvekili Müferra Şinik de, anayasanın ayakta alkışlanarak oylanmasına koltuğundan kalkmayarak tepki gösterdi. Oylamanın bu şekilde yapılacağını beklemediklerini belirten Milletvekili Müferra Şinik, meclis oturumunda ayağa kalkmayarak anayasaya "ret" anlamında olan tepkisini sergilediğini vurguladı. Anayasaya tümüyle karşı olmadıklarını belirten Türk Milletvekili Müferra Şinik, ancak Türkçe'nin resmiyeti ve Türkçe eğitimle ilgili maddelerin Kosovalı Türkler açısından uygun olmadığının altını çizdi.

KDTP Genel Başkanı ve Çevre Bakanı Mahir Yağcılar ise, yeni anayasanın onaylanmasını Kosova'nın bağımsızlığı açısından önemli bir adım olarak değerlendirdi. Yağcılar, anayasanın 5. maddesinin Türklerin yaşadığı yerlerde Türkçe'nin resmi olarak kullanmasını öngördüğünü, bu nedenle anayasanın Türkler açısından uygun olduğunu söyledi.

Boşnakların Demokratik Eylem Partisi (SDA) Milletvekili Vezire Emruş, yaptığı açıklamada, mecliste yapılan bu tür bir oylama ile yasal haklarının ellerinden alındığını savundu. Anayasanın oylamaya verilmesinin gerektiğini belirten Boşnak milletvekili Vezire Emruş, "Bu anayasayı desteklemiyorum" diye konuştu.
14 bölüm ve 162 maddeden oluşan Kosova'nın yeni anayasasının 15 Haziran tarihinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ahtisari planını temel olarak alan Anayasa, Kosova'yı çok uluslu bir devlet olarak tanımlıyor.

Reklam
Reklam

Anayasanın onaylandığı Kosova Meclisi Genel Kurulu toplantısında Kosova'da görev yapan diplomatlar ve diğer yerli ile yabancı davetliler hazır bulundu.