Kosova'da eğitime tam destek

PRİŞTİNE (İHA) - Kosova Türk Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı Volkan Türk Vural, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kosova'daki eğitimi desteklemeyi sürdüreceğini belirtti.

Priştine'de Türkçe ve Arnavutça eğitimin yapıldığı tek okul olan Elena Gjika İlköğretim Okulu'nu ziyaret eden Müsteşar Vural, her geçen gün yoğunluk kazanan Kosova

ile Türkiye arasındaki ilişkiler kapsamında, eğitime verdikleri desteği sürdüreceklerini belirtti.

Kosova'nın başkenti Priştine'de bulunan ve hem Türkçe hem de Arnavutça eğitim verilen tek okul olan Elena Gjika İlköğretim Okulu, Kosova Türk Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı Volkan Türk Vural tarafından ziyaret edildi. Okul müdürü ile yaptığı görüşme sonrası, Türk ve Arnavut sınıflarında incelemelerde bulunan Vural, öğrencilerle yaptığı samimi sohbetlerinin ardından, Elimizden geldiğince yardım edebilmek önemlidir.Bu çocukları geleceğe hazırlayabilmek önemlidir" şeklinde konuştu. Kosova'nın geleceği açısından her zaman umutlu olduğunu vurgulayan Vural, Önemli olan buradaki soydaşlarımızın geleceğidir. Türkiye açısından buradaki soydaşlarımızın geleceğinin nasıl biçimleneceği önemlidir. Geleceği belli bir şekilde biçimlenmiş Kosova'da soydaşlarımızın belli bir şekilde yerlerini almaları, üstlerine düşen görevlerini yerine getirmeleri lazım. Sadece haklarından istifade değil, kendi sorumluluklarını yerine getirmeleri bilincinde olmaları gerekir" dedi.

Reklam
Reklam

Müsteşar Vural'a okuldaki eğitim şartları ve karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi veren Elena Gjika İlköğretim Okulu Müdürü Osman Vitiya da Türkiye halkı ve Türkiye Cumhuriyeti'ne sunduğu destekten dolayı şükranlarını belirterek, Türk Taburu'nun, Kosova'da görev yapan Türk Polisi ve diğer Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin okul ve öğrencilerine yaptıkları yardımlarının takdire layık olduğunu vurguladı. Priştine'nin çok programlı tek okulunda, öğrenciler arasındaki kaynaşmanın örneksel olduğunun altını çizen Vitija, "Türk öğrencileri evlatlarımızdır" şeklinde konuştu.

Öte yandan Müsteşar Vural'ı karşılayan öğrencilerin "Bir Dünya Bırakın" şarkısını söylemeleri Vural'ı oldukça duygulandırdı. Arnavutça sınıfında da bir öğrencinin Müsteşar Vural ile Türkçe konuşması ve tercümanlık yapması, Vural'ın"Kosova'nın geleceği budur" ifadesini kullanmasına neden oldu. Priştine'nin en eski okullarından biri olan Elena Gjika ilk öğretim okulunda 1951 yılından beri kesintisiz olarak Türkçe eğitim yapıyor. Okulda şu anda 350 Türk öğrenci anadillerinde eğitim görüyor ve ana okuldan 9. sınıfa kadar öğrenimlerini bu okulda sürdürebiliyor.

Reklam
Reklam