Kosova'da Seçim Kampanyası başladı

PRİŞTİNE (İHA) - Kosova'da 23 Ekim tarihinde yapılacak genel seçimlere yönelik kampanya dönemi bugün başladı.

BM Kosova Özel Temsilcisi Soren Jessen Petersen, kampanyanın başlaması dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu seçimlerin, Kosova için en önemli seçimler olabileceğini belirtti. Seçimlerde, 2005 yılının ortasına kadar uluslararası camia tarafından belirlenen standartları yerine getirecek meclis ve hükümetin tayin edileceğini söyleyen Petersen, standartlarla ilgili ilerleme raporunun olumlu olması durumunda, Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesi görüşmelerinin başlayabileceğini hatırlattı.

Reklam
Reklam

Bu arada Kosova Merkez Seçim Komisyonu, 23 Ekim'de yapılacak seçimlere 23 siyasi parti, 2 koalisyon, 5 bağımsız aday ve 2 yurttaş girişiminin katılacağını bildirdi. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Adnan Merovci, Kosova'nın nihai statüsüyle ilgili uluslararası topluluk tarafından belirlenen standartlardan biri olan demokratik parlamento seçimlerinin ilk aşamasının başarıyla yerine getirildiğini söyledi. Seçimlere, Kosovalı Türkleri temsil eden tek parti olan Kosova Demokratik Türk Partisi de katılıyor. Türk Partisi'nin, 120 milletvekilinden oluşan Kosova Meclisi'nde azınlıklar için ayrılan kontenjan bünyesinde bu partiye düşen iki milletvekili dışında, seçmenlerin oylarıyla 2 sandalye daha kazanması bekleniyor.

1 milyon 400 bin seçmenin sandık basına gideceği Kosova parlamento seçimlerine yönelik bir aylık kampanya süresi de bugün, "ORA" adlı yurttaş girişiminin Ferizovik şehrinde düzenlediği tanıtım toplantısıyla başladı.