Kosova'lı öğrenciler hükümeti protesto etti

PRİŞTİNE (İHA) - Kosova Hükümeti'nin, Priştine Üniversitesi Rektörü'nün değiştirilmesi kararı, üniversite öğrencilerini sokaklara döktü.

Yaklaşık 200 kadar öğrenci, önce Priştine'nin ana caddesinde yürüyüş yaparak, Kosova Eğitim Bakanlığı binası önünde hükümet karşıtı slogan attı. Eğitim Bakanlığı binası önünde Kosova polisinin kordonu önünde Kosova Hükümeti'nin kararını kınayan protestocular, Eğitim Bakanlığı binasına yumurta fırlattı. Ellerinde, 'üniversitenin bağımsızlığının ihlal edilmemesi' isteminin yer aldığı pankartlar taşıyan protestocular, daha sonra Kosova Hükümeti binası önünde toplandı. Göstericiler, Kosova polisi tarafından sıkı önlemlerin alındığı hükümet binasına da yumurta fırlattı.

Reklam
Reklam

Oturma eylemi yapan protestocular, Kosova Başbakanı'nı istifaya çağırdı. Priştine Üniversitesi Bağımsız Öğrenciler Birliği tarafından örgütlenen protestoda okunan bildiride hükümetin, Üniversite Rektörü Arşim Bayrami'nin görevden alınmasına dair aldığı kararın yasadışı olduğu öne sürüldü. Bildiride ayrıca, hükümetin, üniversitenin bağımsızlığını ihlal ettiği iddia edildi.

Protestocular daha sonra, Birleşmiş Milletler Kosova Misyonu (UNMİK) binası önünde de toplandı. Hükümet karşıtı slogan atan göstericiler, UNMİK yetkililerine

taleplerini içeren bir liste sunarak, olaysız bir şekilde dağıldı. Göstericiler ayrıca, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde, sessiz kalmayacakları uyarısında bulundu.

Daha sonra protestoyu organize eden öğrenci heyetini kabul eden Kosova Başbakanı Bayram Kosumi'nin, rektörünün görevinden alınması konusunda hükümetin aldığı karardan vazgeçmeyeceğini açıkladığı öğrenildi.

Kosova Hükümeti geçtiğimiz gün, Kosova Eğitim Bakanlığı ile Priştine Üniversitesi Rektörlüğü arasında uzun süredir hüküm süren gerginliğin ardından, rektörü değiştirme kararı almıştı.

Reklam
Reklam

Bu karar, UNMİK ve Kosova'da görev yapan diğer uluslararası örgütler tarafından da desteklendi. Öte yandan, Priştine Üniversitesi Rektörü Arşim Bayrami ve Üniversite Senatosu, hükümetin bu kararına saygı göstermeyeceklerini bildirdi. Rektörü destekleyen Bağımsız Öğrenciler Birliği, eylem düzenleyerek, hükümetin kararına karşı çıktı.