Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesi

PRİŞTİNE (İHA) - Kosova'nın geleceğinin belirlenmesini amaçlayan müzakerelerin uluslararası Başmüzakerecisi Martti Ahtisari Kosova incelemelerinin ilk gününde Kosova Başkanı ve Kosova Müzakere Heyeti ile ayrı ayrı görüştü.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesine yönelik Kosova ile Sırbistan arasındaki müzakerelerde uluslararası başmüzakereci görevine atanmasının ardından ikinci kez Kosova'yı ziyaret eden Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisari, beklenmedik bir sürprizle karşılaştı. Kosova'nın yeni seçilen Başkanı Fatmir Sejdiu ile temaslarını sürdürürken, Meclis binasının bir kat üstünde Kosova Başkanı Bajram Kosumi görevinden istifa ettiğini açıklamaktaydı.

Reklam
Reklam

Kosova Başkanı ile görüşmesini tamamlayarak Kosova Müzakere Heyeti ile görüşmek için iki kat daha merdivenlerden çıkarken, Kosova Meclisi Başkanı Nexhat Daci'nin görevinden değiştirildiği haberini aldı. Kosova Başbakanı da, Meclis Başkanı da Kosova Müzakere Heyeti'nin üyeleri idi. Başmüzakereci Ahtisari, üyeleri eksik olan müzakere heyetiyle görüşmek zorunda kaldı. Görüşmelerde Martti Ahtisari'ye, azınlıkların korunması ve toplum ile entegre olmasında Kosova kurumlarının neler yapmayı düşündüğüne ilişkin Ahtisari'nin bir süre önce gönderdiği mektuba verilen cevapların yer aldığı bir belge verildi.

Görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada uluslararası Başmüzakereci Martti Ahtisari, Kosova siyasi sahnesindeki gelişmelerin, Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesine yönelik müzakereler sürecini etkilemeyeceğini belirtti. Yaşanan siyasi çalkantıların Kosova'nın içişleriyle ilgili olduğunu ve fazla bir yorum yapmak istemediğini belirten Ahtisari, "Müzakere sürecinin hızlanmasını bekliyorum. Bu gelişmelerin Viyana'da başlayan doğrudan görüşmeler sürecine olumsuz etki yapacağına inanmıyorum"dedi.

Reklam
Reklam

Kosova Başkanı Fatmir Sejdiu da yaptığı açıklamada, Ahtisari ile müzakerelere ilişkin en önemli konuların ele alındığı bir görüşme yaptıklarını belirterek, en kısa bir sure içinde yeni Başbakan ve Meclis Başkanı'nın seçileceğini belirtti.

Kosova savaşının sona ermesinde etkin rol üstlenen Ahtisari, NATO harekatının yapıldığı 1999'da Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'le savaşın sona ermesine yönelik müzakereleri de yürütmüştü.