Kot taşlamada kum kullanımına yasaklama

Sağlık Bakanlığı, ölümle sonuçlanabilen bir akciğer hastalığı olan silikozise yol açtığı gerekçesiyle her türlü kot giysi ve kumaşlara uygulanan püskürtme işleminde kum, silis tozu veya silika kristalleri içeren herhangi bir madde kullanılmasını yasakladı.

Sağlık Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, dünyada, 1932 yılından bu yana, silikozis hastalığının önlenmesi için geniş kapsamlı çalışmalar yürütüldüğü belirtilerek, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından ortaklaşa yürütülen Küresel Eylem Planı (1995) sonucunda, 2015 yılına kadar hastalığın tüm iş kollarında görülme sıklığının azaltılmasının, 2030 yılında ise dünyadan tamamen yok edilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Bilinen en eski meslek hastalıklarından birisi alan silikozisin, solunumla alınabilecek boyuttaki silika kristallerinin neden olduğu bir akciğer hastalığı olduğu, akciğerlerde geri dönüşümsüz ve ilerleyici bir hasara neden olan bu hastalıktan korunmak için etkenle karşılaşmanın engellenmesi gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, alınacak önlemlerin, etkenle karşılaşma şekli ve nedenine göre çeşitlilik gösterdiğine işaret edildi.

Açıklamada, etkenle karşılaşmanın önlenemediği iş kollarında, kaynağa yönelik tedbirler alındığı ve kişisel koruyucuların kullanıldığı ifade edilerek, bu işte çalışanların düzenli sağlık kontrollerinin de yapıldığı belirtildi.

Etkenle karşılaşmanın önlenebileceği iş kollarında ise kum yerine, daha az zararlı veya zararsız maddelerin kullanıldığı kaydedildi.

AA