Kişinin kendisi ağız kokusunu algılayamaz veya farkında değildir. Ancak, çoğu kişi ağız kokusu hakkında kişiyi uyarırken çok kibar üslup kullanır. Bir kişide ağız kokusu varsa kişiyi uyarmak ve anlatmak için dürüst olunmalıdır. Bu uyarı aile içinden ya da yakın arkadaşı tarafından söyleniyorsa denilenlere güvenmek gerekir. Bu doğrultuda sosyal ve tıbbi pek çok sıkıntıya neden olacak durum için tedbir almak gerekir.
Ağız kokusu olan hastalarda sanılanın aksine Bademciklere bağlı ağız kokusu oldukça yaygındır. Ağız kokusuna neden olabilecek diğer unsurlar, diş, diş eti hastalıkları, sinüsler, burun, ağız, akciğer veya sindirim sistem hastalıkları ekarte edilmelidir. Tonsilloliths ("bademcik taşları") adı verilen bir durum nedeniyle bademciğe bağlı ağız kokusu olmaktadır.
Bademcik taşları özetle, Bademcik üzerinde oluşan cep tarzındaki yarık ve çatlaklar içinde bakteri birikimlerinin sertleşip taşlaşması durumudur. Bu ceplerdeki birikimler bakteri çekerek buralarda birikimlere neden olur. Bademcik taşı adı verilen bademcik içinde bir kitle oluştururlar. Bademcik içinde hapsolmuş dış yüzeyden görülemeyen bu birikimler bazen bir bezelye büyüklüğünde olabilir. Bu bademcik taşı birikimleri uzun kalınca Kötü koku oluştururlar. Bazı kişilerde bu koku kusmuk ya da çürük yumurta ile benzerlik göstermektedir. Bu durumda diş fırçalama sorunu çözmez.
Bademcik taşları olup olmadığından anlamanın en iyi yolu, boğazda bademciklere bakmaktır. Çoğu zaman, görmek mümkün olmaz. Eğer bademcikler üzerinde küçük beyaz bir çıkıntı veya kabarıklık görürseniz, bademcik taşları var anlamına gelir. Her zaman internet bilgileriyle veya kendi kendinizi kontrolle tam tanı koyma durumu olmaz. Emin olmak için bir hekime muayene olunmalıdır.
Doktorunuza muayene oldunuz "Evet, bademcik taşları var ve bu da kötü nefese neden oluyor." nasıl tedavi olabilir ve bunları nasıl önleyebilirsiniz? Onlardan nasıl kurtulabilirsiniz?
Bu konuya çevrimiçi bakarsanız, Bazı kişiler tonsil taşlarını parmakları ile veya bir pamuklu çubuğu yardımıyla çıkarmaya çalışlar. Bu yarardan çok zarar verebilir. Bademcik taşlarından kurtulmak için bir diş fırçası yardımı denenebilir fakat yine, bu öğürtü yapan hoş olmayan bir işlemdir. Bir müddet sonra bademcik üzerindeki bu çukurcuklar ortadan kalkmadığı için tekrar oluşmasına neden olur.
Bademcik taşlarını önlemenin en iyi yolu ilk etapta onların oluşmasını önlemektir. Bunu sağlamanın en iyi yolu daha iyi ağız hijyenidir. Her gün, gündüz ve akşam yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalamaya çalışın. Düzenli fırçalama, gargara ve diş ipleri kullanmak ağız içinden bakterileri uzaklaştırır. Bakterilerin ağız içinde oluşumu engellenerek bademcikte birikimin önü kesilmiş olur.
Ancak sonuç olarak bademcik taşlarına bağlı ağız kokusu önlenemiyorsa, kesin çözüm ameliyatla bademciklerin alınmasıdır.
www.kbbestetik. com
Soru ve görüşleriniz için: drahmetsirin@mynet.com