Kötü kokulu silgi geliyor

ANKARA (İHA) - Çocukların uyuşturucuya alışmasına neden olan uçucu maddelerde artık 'tiksindirici koku'lar kullanılacak. Bu ürünleri üretenler, kanuna uymazlarsa 5 bin YTL'ye kadar para cezası ödeyecek. Tiksindirici kokulu üretim yapanlara vergi kolaylığı gibi teşvikler verilecek.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nun kabul ettiği alt komisyon metnine göre; solunan, koklanan ürünlerde artık 'tiksindirci koku' kullanmak zorunlu olacak. Bu ürünler hangi amaçla olursa olsun çocuklara satılamayacak. Çocuklar tarafından kullanılabilme ihtimalinin varlığı halinde bu ürünler yetişkinlere de satılamayacak. Bu ürünlerin üretildiği veya kullanıldığı yerlerde çocuklar çalıştırılamayacak. Kanun kapsamına giren ürünler, eğitim ve öğretim faliyetlerinde kullanılamayacak. Yükseköğretim kurumları ile mesleki eğitim, iş eğitimi yapan kurumların, eğitim gereği kullandıkları ve bu kapsama giren ürünler ancak tiksindirici koku ihtiva etmeleri halinde kullanılabilecek.

Reklam
Reklam

Ürünlerin dış ambalajları ile varsa iç ambalajlarına da sağlığa zararlı olduğu ve çocuklara verilmeyeceği, görünür ve okunaklı şekilde yazılacak. Bu uyarı yazılarına resim ve şekiller de eklenecek. Uyarı yazılarda resim ve şekillerin kaplayacağı alan, toplam alanın yüzde 30'undan az olmayacak.

Kanun kapsamına giren ürünlerin su bazlı olmaları veya bu ürünlere tiksindirci koku katılması için teşvik tedbirleri alınacak. Kanun hükümlerine aykırı hareket edenlerden çocukları bu ürünlerin üretildiği yerlerde çalıştıranlara 500 YTL para cezası verilecek. Malzemelerin eğitim-öğretim kurumlarında kullanılmasına izin verenlere 100 YTL para cezası verilecek. Sağlık tedbiri almayan kişilere ise bin YTL'den 5 bin YTL'ye kadar para cezası verilecek.