Köyceğiz Dalyan'ın Yıllık Ekonomik Değeri 51 Milyon Dolar

Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Köyceğiz Dalyan Özel Çevre Koruma...

Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Köyceğiz Dalyan Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi için hazırlanan ekonomik analiz raporu tamamlandı. Raporda, bölgenin yıllık ekonomik değeri 51 milyon 216 bin dolar olarak belirlenirken yönetim planının etkili bir şekilde uygulanabilmesi için bazı idari ve mali iyileştirmeler yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen söz konusu proje kapsamında hazırlana raporda, önemli ikazlar yer aldı. Köyceğiz Dalyan ÖÇK Bölgesi’nin biyolojik çeşitliliğinin, geniş çapta ekosistem hizmetlerine taban oluşturduğu ve bunların da çok sayıda faydalanıcının ekonomik refahını destekleyerek Türkiye’nin gayrisafi milli hasılasına katkıda bulunduğu vurgulandı. Bölgenin yıllık ürettiği ekonomik değerin yaklaşık 48,5 milyon dolarının turizm ve rekreasyon hizmetlerinden sağlandığının altı çizildi. Balık, atık su arıtımı, erozyon kontrolu ve karbon tutma başlıkları da bölgenin yıllık ekonomik değerine katkı yapan diğer unsurlar olarak öne çıktı. Raporda ayrıca balık stoklarının ekonomik, ekolojik ve biyolojik olarak izlenmesi, turizmin bölgenin deniz koruma alanı statüsünü bütünleyici bir şekilde gelişmesi ve yönetilmesi, ekosistem tabanlı hizmetlerin değerindeki değişimi ve bunlar arasındaki dengeleri gözlemlemek amacıyla değerleme çalışmalarının düzenli aralıklarla yürütülmesi gerektiği ifade edildi.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle TVKGM ve UNDP Türkiye tarafından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortaklığında yürütülüyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: