Köyceğiz İlçe Tarım Müdürlüğü'nden Arıcıları Sevindiren Çalışma

Türkiye'nin en önemli çam balı üretim merkezlerinin başında gelen Muğla'da Köyceğiz İlçe Gıda Tarım ve...

Türkiye'nin en önemli çam balı üretim merkezlerinin başında gelen Muğla'da Köyceğiz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ilginç bir çalışma başlattı. Proje kapsamında bal üreticilerin daha fazla ürün alabilmesi amacıyla Köyçeğiz ve çevresinde çam ağaçlarına Basra aşılaması yapılacak.

Köyceğiz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan bir çalışma ile arıcılar için çok önemli olan ve bal üretimi için olmazsa olmazlardan olan Basra (Çam Pamuklu Koşnili) aşılaması yapılıyor. Bu maksatla oluşturulan ekiplerle İlçe genelinde basra böceğinin bulunduğu bölgelerden böcekler alınarak böceğin olmadığı bölgelere götürülmek suretiyle ağaçlara aşılama yapılacak.

Reklam
Reklam

Böylece arıcılar için atıl durumda bulunan Basrasız ormanlık alanlar bal üretimine uygun hale geleceğini belirten İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Enver Aydın, " İlçemizde yaklaşık olarak 120 bin arılı kovan mevcudu bulunmaktadır. Bunların tamamı gezginci arıcılardır. Dışarıdan gelen arıcılarla beraber bu rakam zaman zaman 300-400 bin kovana ulaşabilmekte ve dolayısıyla arıların konaklamasında büyük sıkıntılar oluşmaktadır. Bu sıkıntıyı gidermek ve arıcılık yapan çiftçimizin hem Çam Balının kaynağı olan Basra (Çam Pamuklu Koşnili) böceğini tanıması ve onu koruyabilmesi için hem de aşılama yapılması için uygulamalı eğitim projesi oluşturduk. Bu maksatla ilçemiz Ekincik-Çandır- Sultaniye köyü bölgesinden alacağımız basra böceğini bu böceğin olmadığı Akköprü-Çayhisar bölgelerine götürmek suretiyle aşılama çalışması yapacağız. Bu maksatla yaklaşık 2000 ağacın basra böceği ile buluşmasını sağlayacağız. Böylece yöremizde hem organik bal üretimi için uygun bölgeler oluşmuş olacak hem de konaklama sıkıntısı ortadan kalkacaktır. Yine bu çalışmayla ilk etapta 6000 adet kovan için konaklama imkanı sağlanacak ve dolayısıyla yaklaşık olarak 750 bin TL gibi bir gelir sağlanacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: