'Köyde Yaşayanlar Suça Daha Az Bulaşıyor'

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Toplumsal Araştırmalar ve Uygulama Merkezi, suç ve nedenleri üzerine sosyal bir araştırma...

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Toplumsal Araştırmalar ve Uygulama Merkezi, suç ve nedenleri üzerine sosyal bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre köyde yaşayanlar suça daha az bulaşıyor.

AÜ'de kamuoyuyla paylaşılan Projenin Yöneticisi Doç. Dr. Yıldız Akpolat, yaptığı açış konuşmasında, çalışmanın, Erzurum Ceza ve Tutukevi’nde bulunun mahkûm ve tutuklular üzerinde yapıldığını kaydetti. Araştırma konusunun Erzurum ili özelinde suç ve nedenleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak olduğunu belirten Akpolat, “Türkiye’de giderek artan suç işleme oranında Erzurum'u baz alarak, kişileri suça iten nedenleri araştırdıklarını, çözüm önerilerinde bulunarak, suç oranlarının azalmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Araştırmadan çıkan bazı sonuçlar ise şöyle: Erzurum Ceza ve Tutukevi’nde çalışmaya konu olan mahkumların yüzde 88,7’si erkek, yüzde 8,6 ise kadın. Mahkûmların yüzde 32,5 oranı 25-34 yaş arası. Örneklemin yüzde 31,2’si daha önce cezaevine girmeye neden olan suç türünün mala karşı işlenen suç olduğunu ifade etmiş. Örneklemin cezaevine girmelerine neden olan suç türü en fazla yüzde 41,9 ile topluma karşı işlenen suç oluşturuyor.

Mahkumların yüzde 36,6 oranında ilkokul mezunu, yüzde 63,2’si ise eğitimini yarıda bırakmış. Yüzde 29’unun ailesi boşanmış. Yüzde 54,3‘ü evli, yüzde 40,9’u bekâr. Yüzde 45,4’ü yedi ve daha fazla kardeşe sahip. Yüzde 42,2 oran ile ilçe merkezi doğumlu, yüzde 17,5’i ise köy doğumlu ve yüzde 34,1’i ise daha önce cezaevine girmiş insanlardan oluşuyor.

“Örneklemin yüzde 53,2’sinin en fazla Erzurum dışında suç işlediği, yüzde 46’sının ise işlenen suçu Erzurum ilinde gerçekleştirdiğinin görüldüğünü belirten Akpolat, şunları kaydetti: “Örneklemin yüzde 34,4’ü cezaevine girmeden önce serbest meslekte çalıştığını, yüzde 32,5’i ise herhangi bir iş kolunda çalışmadığını belirtmiş. Birden fazla cezaevine girenlerin cezaevinden çıktıktan sonra yaşadıkları sıkıntı ise yüzde 28,3 ile sosyal uyum problemi. Cezaevinden çıktıktan sonra herhangi bir sorun yaşamayarak çevreye sosyal uyum sağlayanların oranı ise yüzde 25,2. Yüzde 53,2’si sivil hayatta yaşadıkları sıkıntıların kendilerini tekrar suça itmeyeceğini belirtmiş. Suç nedeni olarak ise yüzde 40,3’ü karşı tarafın başlattığını ifade ederken, yüzde 21,5’i maddi nedenlerin etkisi, sosyal çevrenin etkisi diyenler ise yüzde 17,7. Yüzde 2,6’sinin yaşadığı-doğup büyüdüğü çevreden memnun. Örneklemin yüzde 47,8’i işlediği suç hakkında pişmanlık duyuyor. Suç hakkında kayıtsız olanlar ise toplamda yüzde 15,6. Suçtan dolayı kendini mutlu hissedenlerin oranı ise yüzde 2,2. Örneklemin suç eyleminden etkilenmiş insanlar hakkındaki düşünceleri: Yüzde 25,8’i insanların mağdur olduğunu, yüzde 19,9 insanların mağdur olmadığını belirtmiş. Örneklemin yüzde 43,5’i suç eylemini gerçekleştirirken kayıtsızlık yaşamış. Örneklemin pişmanlık ve korku, endişe gibi durumlar yaşaması toplam içerisinde yüzde 15,1 oranında. Örneklemin yüzde 56,5’i gerçekleştirdiği eylemin suç olduğunu düşünürken, yüzde 40,9’u gerçekleştirdiği eylemin suç olduğunu düşünmüyor. Örneklemin yüzde 35,1 ile üç-beş arası çocuğa sahip.”

Reklam
Reklam

Daha sonra proje ekibi Analisti Yasemin Arslantürk, Yüksek Lisans Öğrencileri Ebru Kurdal, Pınar Laloğlu ve Melek Ertenyü çalışmayla ilgili sunumlarını gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: