Köylü Hes’e Sahip Çıktı

Artvin'in ilçesi Borçka’ya bağlı Macehel bölgesinde yaşayan vatandaşlar hidroelektrik santrallerini (HES) destekliyor. Köylüler oluşturdukları forumlarda...

Artvin'in ilçesi Borçka’ya bağlı Macehel bölgesinde yaşayan vatandaşlar hidroelektrik santrallerini (HES) destekliyor. Köylüler oluşturdukları forumlarda HES’lerin yapılması için her türlü desteği sağlayacaklarını ifade ediyor.

Macehel, Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral ve Uğur olmak üzere 6 köyden oluşan bölgenin adı olarak biliniyor. Tabii güzelliklerini koruyan bu bölgede yaşayan vatandaşlar internet ortamında oluşturdukları forumlarda bölgelerine HES’lerin yapılması için elden gelen her türlü desteği vereceklerini belirtiyor.

Reklam
Reklam

ÇEVREYE EN AZ ZARARLI OLAN SİSTEM HES

Temiz ve sürekli bir enerji kaynağı olan suyun mümkün olan en kısa sürede faydaya dönüştürülmesi, boşa akan su kaynaklarının milli ekonomiye kazandırılması için uygulamaya konulan HES’lere destek veren köylüler Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın projelerine sahip çıkıyor. Oluşturdukları forumda amacı belli olmayan belirli bir merkezin, Doğu Karadeniz’de yerel halkın birtakım hassasiyetlerini kullandığını ifade eden kullanıcılar, bütün dünyada kabul edildiği üzere enerji üretim sistemleri içerisinde çevreye en az zararlı olan sistemin HES olduğunun altını çiziyor.

Sözde çevreci geçinen merkezlerce yürütülen muhalefetin HES’leri adeta yasa dışı, çevre düşmanı göstermeye çalıştığını belirten kullanıcılar yorumlarında UNESCO’nun da HES’leri desteklediğini vurguluyor.

TEPKİLERİ FOSİL YAKIT LOBİSİ KIŞKIRTIYOR

2012 yılında fiili enerji tüketiminin 239 milyar kilowatt.saat olduğu Türkiye’de elektrik talebinin 2023’de bugünküne göre iki kat artması bekleniyor. 2012’de ortaya çıkan tüketimin yüzde 72,7’si termik santrallerden sağlanan enerji ile karşılandı.

Reklam
Reklam

HES projelerinin yapımına yönelik tepkileri, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı kalmasını isteyen fosil yakıt lobisinin kışkırtması olarak değerlendiren forum kullanıcıları, yenilenebilir ve tabiata zarar vermeyen sadece suyun gücünden faydalanan HES’lerin yapımına destek veriyor.

Macehel bölgesinde yaşayan ve HES yapına destek veren köylüler de bu düşüncelerini http://www.macahelbizimdir.org linkinde oluşturdukları forumda paylaşıyorlar. Bu forum incelendiğinde vatandaşların HES’leri desteklediği ve gerekli tedbirlerin alınması halinde bölgelerinde HES yapımına onay verdikleri görülüyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: