Amasya'da İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli ev ekonomistleri tarafından kaşar ve tel peynirlerinin yapımı uygulamalı şekilde anlatıldı.
Kadın çiftçilere yönelik eğitim çalışmaları kapsamında Amasya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü'nde görevli ev ekonomistleri Dudu Ceylan ile Pınar Öztiryaki tarafından il merkezine bağlı Sevincer, Karaali, Ovasaray, Şeyhsadi, Tuzsuz, Albayrak ve Kuzgeçe köylerinde yaşayan kadınlara yönelik süt ürünlerinde pastörizasyonun öneminin anlatıldığı toplantılarda brucella hastalığından korunmak için pastörize sütten beyaz peynir yapımı ve yöre için farklı bir peynir çeşidi olan kaşar peyniri ile tel peynir yapımı uygulamalı olarak gösterildi.
Kaşar peynirinin beyaz peynirden farklı olarak çiğ sütten de yapıldığını belirten ev ekonomisti Dudu Ceylan, "Kaşar peyniri yapım aşamaları sütün süzülmesi, sütün sağım sıcaklığı olan 35-36 dereceye kadar ısıtılması, yoğurt ilavesi, mayalama, telemenin oluşması, 12-16 saat süreyle telemenin fermantasyona bırakılması, telemenin haşlanması ve telemeye şekil verilip kalıplanması şeklinde yapılmaktadır" dedi.
Eğitime katılan kadın çiftçilerde yapımını bilmedikleri için dışarıdan satın aldıkları kaşar peynirinin fiyatının yüksek olmasından dolayı öğrenmelerinin faydalı olduğunu söylediler. Eğitimlerin hayvancılığın yoğun olduğu köylerde sıklıkla düzenleneceği bildirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz