Köylüler çevre düzeni planına karşı çıktı

Bartın merkeze bağlı Güzelcehisar köyü sakinleri, köyleri için yapılan Çevre Düzeni Planına karşı çıktı.

BARTIN (İHA) - Köylüler, planın uygulanması ile birlikte köylerinde yaşam alanlarının kısıtlanacağını belirtti.
Güzelcehisar köyü için hazırlanan Çevre Düzeni Planı, köylüleri çileden çıkarttı. Çevre Planında Güzelcehisar köyünün içinden geçecek yolun 10 metre gösterilmesi tepkilere neden oldu. Güzelcehisar köyü sakinlerinden Ahmet Gölbucaklı, 1988 yılında 1. derecede Doğal SİT Bölgesi ilan edilen Güzelcehisar köyü için yapılan Çevre Düzeni Planının uygulanması durumunda yaşam alanlarının kısıtlanacağını ifade etti. Doğal SİT Kanunu ve yönetmeliğini hatırlatan Gölbucaklı, şöyle konuştu: "Doğal SİT ilan edildikten sonra en geç 3 ay içerisinde koruma amaçlı imar planı çizilmesi gerekir."
1988 yılından 2011 yılına kadar koruma amaçlı imar planı hazırlanmadığını anlatan Gölbucaklı, "Anladığım kadarıyla koruma imar planını yapma çalışması acele başladı" dedi.

Reklam
Reklam

Kanun ve yönetmeliğe her zaman saygılı olduklarını belirten Gölbucaklı, şunları söyledi: "Çünkü, bunlar bizim yaşam hayatımızı düzenler. Burada benim tapulu mülkiyetim var. Plana baktığımda bu mülkiyetimin ve diğer araziler, evleri olan arkadaşlarımızın, yerleri de tamamen yeşil alan ve park çizilmiş. Elimden mülkiyet hakkım gidiyor. Bina ekonomik alanını doldurduğunda burası park olacak. Koruma amaçlı imar planları hazırlanırken yönetmelik, mevcut yerleşenlerin ve hakların genişletilerek koruma amaçlı imar planı hazırlanır. Proje hazırlandı yerleşenler, çay bahçesi, lokantası olanlar var. Bunların değil genişletilmek bu plan terse çevrilmiş. Birinci derecede doğal SİT içerisinde tüm köy halkı, doğal SİT yönetmeliğindeki maddelerin tamamına uyuyor. Bakıyoruz ki, kurallara uyulduğu halde sahilde 7 metrelik köy içerisine giren 10 metrelik yerler var. Yolları ölçüyoruz 4 metre için vatandaşın mevcut olan evinin ortasından keserek yolu geçirecek. Burada bir tane baca, sanayi yok."

Buradaki halkın tek geçiminin tarım ürünleri yetiştirip pazarlarda satarak geçimini sağlamak olduğunu anlatan Gölbucaklı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir de arkeolojik SİT olduğunu söylemiştik. Ayrıca, bütün bunların üzerine koruma amaçlı imar planı çiziliyor. Bartın'da kabul edilen ve yürürlükte olan 1/100 binlik çevre düzeni planı var. Burayı doğa SİT ilan etmişsiniz. 1/200 binlik çevre düzeni planı çizilmiştir. 1/100 binlik çevre düzeni olan planı açıp bakalım, şu an bu konuşmayı yaptığımız yer yerleşim yeri olarak görülüyor. Koruma Amaçlı İmar Planında ise yeşil alan olarak görülüyor. İki işlem birbiriyle çelişiyor. 1/100 binlik planı sahil olarak göstermiş. Firma anladığım kadarıyla Ankara'da masa başında bilgileri hazırlamış."

Reklam
Reklam

Plana bakıldığında çok güzel bir plan olduğunu belirten Gölbucaklı, sözlerine şöyle devam etti: "Harika ama soyut bir plan. Bu planın uygulanabilirliği var mı yok mu o ayrı tartışılır. Bu arkadaşlar kamu kuruluşlarına yazı yazmışlar. Demişler ki 'Bu araziler Tarım İl Müdürlüğünün bu alanlarda orman, biz buralara park yapacağız, yeşil alan yapacağız' Onlarda, 'Hayır yapamazsınız' demiş. Tarım İl Müdürlüğü doğru bir şekilde olayı yorumlayarak, 'Güzelcehisar köyü Hisar Mahallesi tarım alanı çok küçüktür.

Özel kitleli bir tarımsal alandır. Bunun korunması gerekiyor. Hayır kusura bakmayın buraya yeşil alan yapamazsınız' demiş. Özel mülkiyet tapulu hakları park yaparak şüpheye değer sorunlar oluşmuştur."
Güzelcehisar köyü halkı, Çevre Düzeni Planına itiraz edeceklerini ve planın doğru bir şekilde, yerinde hazırlanarak yeniden yapılması gerektiğini ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz