Köylüler HES projesine karşı

Manavgat’ın Ahmetler Kanyonu'nda yapılması planlanan hidroelektrik santrali için köylüler protesto eylemi düzenledi.

Antalya’nın Manavgat İlçesinde bağlı Ahmetler Köyü'nde bulunan Ahmetler Kanyonu üzerinde yapılması planlanan HES Projesi ile ilgili olarak Kanyon girişinde düzenlenen basın açıklamasına Ahmetler ve çevre köylerden, ilçelerden gelen çok sayıda doğaseverler katıldı. Ahmetler Köyü adına Avukat Ramazan Ecevitoğlu ve Mustafa Koç aşağıdaki basın bildirisini okudular. Toplantıya Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Hediye Gündüz, Manavgat Belediyesi Meclis Üyesi Sema Ecevitoğlu, Türkiye Gençlik Birliği Antalya İl Başkanı Murathan Demirkıran, Manavgat CHP Eski İlçe Başkanı Mustafa Akkuzu, Güçlüköy eski belediye başkanı da katıldı.

Reklam
Reklam

Kanyon kaybedecek

Köylüler adına konuşan emekli öğretmen Mustafa Koç, Ahmetler Kanyonu'nun dünyanın sayılı kanyonları arasında gösterildiğini belirtti. HES projesinin kanyondaki doğal hayata zarar vereceğini belirten Koç, "Bu vadideki bütün geyiklerin, dağ keçilerinin, böceklerin yurdunu ellerinden alıyorlar. Eğer bu proje uygulanırsa Ahmetler Kanyonu özelliğini kaybedecek, çevreciler, doğa sporu yapanlar, dağcılar, gezginler, turistler bu turizm kaynağından mahrum kalacak. Ahmetler Kanyonunda suyun tünele alınacağı yer ile elektrik üretiminde kullanıldıktan sonra tekrar nehir yatağına verileceği yer arasındaki mesafe 3.500 metredir.

Bırakılacak su çok az

Santralin tesisine ilişkin sözleşmeye göre de, suyun en fazla % 10’u kanyon yatağına bırakılacaktır. Bu miktar suyun buharlaşma ve yer altı kılcallarına gitmek gibi nedenlerle daha da azalacağı gerçeği de eklendiğinde akarak 3.500 metrelik mesafeyi kat etmesi bile mümkün olmayacaktır. Yani bırakılacak su ile Ahmetler Köyü ve çevre köyler halkının şahsi su ihtiyaçlarını gidermesi mümkün olmayacağı gibi kanyon ve çevresindeki evcil ve yabani hayvan ve bitkilerin en önemli su kaynağı da olan 12 kilometre uzunluğundaki kanyondaki hayatı da kesin olarak öldürecektir. Elektrik enerjisi üretiminde kullanılan suyun kimyasının bozulduğu da bilimsel bir gerçektir. Sonradan nehir yatağına bırakılacağı söylenen o nitelikteki su, insana, toprağa, bitki ve hayvanlara vereceği zarar nedeniyle kullanılması zararlı bir su olacaktır.

Reklam
Reklam

Vatandaşın fikri sorulmadı

Bu kadar büyük zararlar doğuracak HES’in yapılması sürecinde, başta Ahmetler Köyü halkı olmak üzere çevre köy halklarının da görüşü ve muvafakati santralin yapılabilmesinin olmazsa olmaz şartlarından olması gerekirken, köy halkının ve Muhtarlığının tahsis işlemi tamamlandıktan sonra haricen bilgi sahibi olması da büyük bir hata ve haksızlıktır" dedi. Koç, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'tan yöreye ait ÇED raporunun bir an önce hazırlanması konusunda gerekli talimatı vermesini beklediklerini dile getirdi. Toplantı köylülerin attığı çeşitli sloganlardan sonra olaysız bir şekilde sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: