Köylüler Su İçin Dağları Delmiş

Saruhanlı ilçesine bağlı Pınarbaşı köyünde, 1950 yılında köye yapılan bir çeşmeye 600 metre ilerideki kaynaktan...

Saruhanlı ilçesine bağlı Pınarbaşı köyünde, 1950 yılında köye yapılan bir çeşmeye 600 metre ilerideki kaynaktan su getirebilmek için köylülerin insan gücü ile yerin 25 metre altından 600 metre uzunluğunda iki metre genişliğinde tünel kazdıkları ortaya çıktı.

Pınarbaşı Köyü Muhtarı Mehmet Ali Günay, susuzluk sıkıntısı yaşanan köyde 1949 yılına kadar derelerden akan suların kullanıldığını, köydeki susuzluk sıkıntısının çözülmesi için aynı tarihte köy meydanına bir çeşme yapıldığını öğrendiklerini belirtti. Günay, köyün 600 metre uzağındaki su kaynağından bu çeşmeye su getirebilmek için köylülerin insan gücü ile yerin 25 metre altından iki metrekare genişliğinde, 600 metre uzunluğunda tünel kazdıklarını öğrendiklerini söyledi. Köyde 1949 yılına kadar su ihtiyacının derelerden karşılandığını anlatan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadınlar sırtlarında testilerle dere yataklarından evlerine su taşıyormuş. 1949 yılında köylüler imece ile köy meydanına bir çeşme yapmışlar. Köye en yakın su kaynağı köyün 600 metre ilerisinde bir dere kenarında varmış. Köylüler buradaki suyu çeşmeye getirebilmek için yerin 25 metre altından iki metre genişliğinde tünel kazmışlar. İki yıl süren çalışmanın ardından su çeşmeye ulaşmış ve oluktan su akmaya başlamış.”

Reklam
Reklam

KÖYÜN ADI BİLE DEĞİŞTİ

Günay, tünel projesini o yıllarda Mustafa Ali Perkitan adında bir ustanın hazırladığını ve iki yıl süren tünel çalışmasında bütün köylülerin görev aldığını öğrendiklerini belirtti.

Tünel çalışmasında bir grup çeşmeden diğer grupta su kaynağının bulunduğu noktadan tüneli kazmaya başladığını anlatan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani tünel tek yönlü değil karşılıklı olarak kazılmış. Yapımı sırasında kazma, kürek ve insan gücü kullanıldı. Buradan çıkan toprakları tünelin içine döşenen ray sistemi ile bir kasaya doldurup dışarıya boşaltmışlar. Yerin 25 metre altında kazılan 600 metre uzunluğundaki tünel tamamlandıktan sonra kaynaktan çeşmeye su salınıyor. O tarihte, “Hıragırı” olan köyümüzün adı su sevinci nedeniyle “Pınarbaşı” olarak değiştirildi. Çevre köyler bile 40 yıl boyunca su ihtiyacını bizim çeşmemizden karşılamıştır.”

Muhtar Günay, 1950 yılında yapılarak köyün isminin bile değişmesine neden olan çeşmenin 1990 yılında kuruduğunu, 1990 yılında da köye bir sondaj kuyusu açtırılıp evlere şebeke boruları döşendiğini, köydeki su ihtiyacının 23 yıldır bu şekilde karşılandığını ifade etti. Günay, kuruyan çeşmeyi tekrar faaliyete geçirmek için çalışmalar yaptıklarını da kaydetti.

Reklam
Reklam

BAKTIKÇA İÇİM SIZLIYOR

Tünelin yapımında çalışan Satılmış Çelik (83) ise kendisinin o tarihlerde 30 yaşında olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bütün köylü el ele verdik. Tünel 1949 yılında başladı 1950 yılının sonlarında bitti. Kazma küreklerle çalıştık. İşçilerin bir kısmı tünelin bir ucundan bir kısmı diğer ucundan kazmaya başladı. Karşı taraftan kazıp gelen işçilerle yerin 25 metre altında buluştuk. Çok emek verdik. Ama sonunda suya kavuştuk. Köyümüzün adı değiştirildi. Şimdi bu çeşmenin kuru halini gördükçe içim sızlıyor. Çeşmenin tekrar akması için yapılacak çalışmalarda yine görev almak istiyorum.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz