Köylülerden Taş Ocağı Tepkisi

Çankırı'nın Ilgaz ilçesine bağlı Kurmalar köyüne kurulması planlanan taş ocağı, köy halkının tepkisine neden oldu....

Çankırı'nın Ilgaz ilçesine bağlı Kurmalar köyüne kurulması planlanan taş ocağı, köy halkının tepkisine neden oldu. Ellerindeki pankartlarla tepkilerini dile getiren köylüler, taş ocağının bölgenin içme suyuna ve doğasına zarar vereceğini savundular.

Kurmalar Köyü Muhtarı İlhan Dikmen, bölgedeki diğer köylerde bulunan taş ocakların bölgenin doğasına zarar verdiğini ve bu nedenle köylerinin yakınına yeni bir taş ocağı daha yapılmasını istemediklerini söyledi.

Dikmen, başka alternatiflerin araştırılması gerektiğini belirterek, "Köyümüze kesinlikle taş ocağı kurulmasını istemiyoruz. Taş ocağı köyümüze her anlamda zarar verecek. Gürültü kirliliğinin yanı sıra çere kirliliğine ve doğal yapıya zarar verecek" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Daha sonra köy konağında firma yetkilileri tarafından projenin sunumu yapıldı. Sunum yapan yetkililere tepki gösteren köylüler, diğer 2 taş ocağı yüzünden muzdarip olduklarını ve yeni bir mağduriyet yaşamak istemediklerini belirttiler.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı toplantıda köyde yaşayan kadınlar da tepkilerini dile getirdiler. Köyde yaşadığını ve çevreden gelen tozlardan rahatsızlık duyduğunu ifade eden köylü bir kadın "Bu tozlar yüzünden çamaşırlarımızı ipe asamıyoruz. Çok güzel hesaplar yapıyorsunuz, ama ben çamaşırlarımı nereye asacağım bunu hesaba katmıyorsunuz" diye konuştu.

Bir köy sakini ise köylerinde yıllardır birlik beraberlik içerisinde yaşadıklarını belirterek, "Bizim birliğimizi bozmaya kimsenin hakkı yok. Dışarıdan gelenler yüzünden bizim rahatımız kaçacak. Biz burada adeta bir aileyiz ve hepimiz birbirimizi tanıyoruz. Yeni işçiler geldiğinde eşimizden ayrı kalmaya korkacağız, akşamları evimizde yalnız kalamayacağız. Toz, pislik bir şekilde hallolur ama birliğimizi bozmaya kimsenin hakkı yok" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Zaman zaman gergin anların yaşandığı toplantı da proje sunumu yapan firma yetkilileri, programın proje tanıtım toplantısı olduğunu ve projenin köye olan zararını en aza indirebilmek için çalıştıklarını ifade ettiler. Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise ilgili bakanlığa göndermek için rapor hazırladıklarını belirttiler.

Toplantıya çok sayıda köylünün yanı sıra Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bülent Yeğin, Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkileri ve Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile çevrede bulunan köylerin muhtarları katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz