Köylülerin Bitmeyen Yol Çilesi

Van'ın Çatak ilçesine bağlı Uzuntekne köyünde yaşanan vatandaşların yol çilesi bitmiyor. Çamura batan araçlarını kurtarmak...

Van'ın Çatak ilçesine bağlı Uzuntekne köyünde yaşanan vatandaşların yol çilesi bitmiyor. Çamura batan araçlarını kurtarmak için çeşitli yöntemler deneyen köylüler, saatler süren çabanın ardından köylerine ulaşabiliyor.

İlçeye bağlı Uzuntekne köyü sakinlerinin yıllardır çektikleri yol çilesi bitmiyor. Geçen yıl yapılmaya başlanan yol ile birlikte umutlanan köylüler, çalışmalar bitirilemeyince yeniden çamurla mücadele etmek zorunda kaldı. Havaların yağışlı olması ve karların da erimesi nedeniyle yolun adeta çamur deryasına döndüğünü belirten köylüler, sabah-akşam saatlerce yolda kaldıklarını, özellikle de öğrencilerin büyük eziyet çektiğini anlattı.

Reklam
Reklam

Bu arada vatandaşların yoğun şikayetleri nedeniyle yolu mıcır dökerek onarmaya gelen yetkililer, gazetecileri görünce köylülere tepki gösterdi.

ÇAMURLU YOLDA 3 SAAT MAHSUR KALDILAR

Okul çıkışından sonra öğrenci taşıyan birçok servis aracı da çamurlu yolda 3 saat mahsur kaldı. Araçları çamura batan sürücüler, zor anlar yaşadı. Peş peşe gelen servis araçları, çamurlu yolu aşamayınca saatlerce beklemek zorunda kaldı.

Servis şoförü Rahmi Yıldız, yıllardır bu eziyeti çektiklerini belirterek, "Biz öğrencileri getirip götürüyoruz. Bizim yolumuz yıllardır böyle. Her gün saatlerce yollarda kalıyoruz. Bu kadar insanla çamura batan araçlarımızı çıkaramıyoruz. Yetkililer bize bir çare bulsun. Bu yol geçen yıl yapıldı ama çamurdan geçilmiyor. Müteahhit böyle bırakıp gitti. Geçen yıl konulan büzlerin hepsi de kırıldı. Az önce de yetkililer gelip baktı ama imkanları az olduğu için bir şey yapamadı. Devlet bize bir çare bulsun. Yollar hep böyle ve durum böyle olunca da öğrenciler zamanında derslerine yetişemiyor. Ben 45 yaşındayım, bu yol bildim bileli bu haldedir" dedi.

Reklam
Reklam

HALATLAR DA ÇARE OLMADI

Çamurlu yolu geçmek isteyen sürücüler ise farklı çözümler deniyor. İlk olarak defalarca araçlarını süratli bir şekilde sürüp yolu geçmeye çalışan sürücüler başarılı olamadı. Köylüler, çamura saplan araçları ger geri iterek kurtarırken, sürücüler bıkmadan defalarca aynı yolu deneyerek araçlarını çamurdan kurtarmaya çalıştı. Daha sonra köylüler, araçları yanlarında bulunan uzun ipleri bağlayarak battığı çamurdan kurtarmak istedi. Öğrencilerin de desteğini alan köylüler, uzun uğraşlara rağmen başarılı olamayınca başka bir yola başvurdu. Köylüler, son çare olarak yolu etraftan topladıkları taşlarla doldurarak araçların çıkmasını sağladı. Tekerleklerin geçtiği yerlerin taşlarla doldurulmasıyla birlikte araçlar saatlerce mahsur kaldıkları çamurdan kurtulup yeniden yola devam etti.

ÇALIŞMALARA ÖĞRENCİLER DE KATILDI

Büyüklerinin mücadelesini araçlarda uzun bir süre izleyen öğrenciler, daha sonra dayanamayıp yardıma koştu. Dağın eteklerine tırmanan öğrenciler, topladıkları taşları yolda çalışan büyüklerine verdi. Kayaboğaz İlköğretim Okulu'na servisle gidip gelen öğrenciler, "Biz her gün aynı sorunu yaşıyoruz. Bu sorunlar yüzünden okulumuza geç gidiyoruz ve dersimize geç kalıyoruz. Akşam da yine aynı sorunu yaşıyoruz. Her gün saatlerce yolda kalıyoruz. Büyüklerimizden dileğimiz, bu yolu yapmalarıdır" dedi.

Reklam
Reklam

"SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORUZ"

Köylülerden Abdurahman Kaplan da, "20 gündür bu haldeyiz. Geçen yıl bu yolu yaptılar. Bu yolu yapan ve buradan para kazananlara o para zıkkım zehir olsun" derken, Fehim Yıldız ise köyde birçok sorunun olduğunu ve hiç kimsenin kendileriyle ilgilenmediğini öne sürdü. Yol, su ve telefonlarında sürekli sorun yaşadıklarını ifade eden Yıldız, artık yetkililerin köye sahip çıkmasını ve sorunlarının bir an evvel çözülmesini istedi.

Çatak Kaymakamlığı İlçe Özel İdaresi yetkilileri de, "Yolun ortasından su çıkıyor ve oraya müdahale edecek kadar aracımız yoktu. Van'dan takviye istedik. Yola başladık. Orası yapılacak. Ayrıca onun dışında yeni bir güzergahtan yol verme şansımız yok. O gün de oraya gidip çamurlu yerlere mıcır döktük" açıklamasını yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: