Köylülerin su kavgası

Zonguldak'ın Keller köyü sakinleri, kendi sınırlarında çıkan suyun başka mahalleye verilmek istenmesine tepki gösterdi.

Keller köyü sakinleri, su deposundaki suyun aynı köydeki Çavuşlar mahallesine götürüleceğini öne sürerek iş taş ve sopalarla karşı koydu. Yaşanan gerginlik üzerine Keller mahallesinde önlem alan jandarma, köylüleri sakinleştiremedi. Ellerinde sopalarla yetkililere ateş püsküren köy sakinleri, kendilerine engel olan jandarmayla da tartıştı.

Jandarma ekipleri, köylerinden haksız yere su alındığını iddia ederek ellerinde sopa ve taşlarla bekleyen Keller mahallesi sakinlerini güçlükle durdurabildi. Bir kadının sinir krizi geçirerek bayılması üzerine kargaşa yaşandı.

Reklam
Reklam

Keller mahallesi sakinlerinden Kenan Doğan, "Biz suyumuzu vermek istemiyoruz. Daha önce Valimizle görüşüp suyu bir yerde toplayıp yarı yarıya iki mahalleye aktaralım demiştik. Biz, su bir depoda toplansın, yüzde 50'si bize yüzde 50'si de onlara gitsin diyoruz. Onlar karşı çıkıyorlar." dedi.

-SONDAJ YAPILDIKTAN SONRA KÖYÜN İKİ MAHALLESİNDE SU KAVGASI ÇIKTI-

Uzun yıllar önce bölgedeki mağaradan çıkan suyu, Keller mahallesinin yanı sıra bağlanan borularla Çavuşlar mahallesi sakinleri de kullanıyordu. Zonguldak İl Özel İdaresi, 2 yıl önce köydeki bir bahçeden su çıkması üzerine, Köylerin Altyapılarını Destekleme (KÖYDES) Projesi kapsamında sondaj yaparak su deposu inşa etti. Köy Muhtarı Şaban Çevik, depodan Çavuşlar mahallesine de su verilmesi için Zonguldak Valisi Erdal Ata ile görüştü ve talebi kabul edildi.

Depodan suyun götürülmesi amacıyla işi yapacak firmaya ait iş makinesi bugün köye geldi; ancak vatandaşlar, Merkez Çavuşlar mahallesine suyun parasız verileceği, kendilerinin ise para ödeyeceği iddiasıyla iş makinelerini köye sokmadı. Bölgeye gelen jandarma ekipleri, vatandaşların toplandığı köy meydanında geniş güvenlik önlemleri aldı. Bu arada bir kadının baygınlık geçirmesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı.

Reklam
Reklam

-MUHTAR, "SUYUN BİR DEPODA EŞİT BÖLÜNÜP DAĞITILMASINI BİZ DE İSTİYORUZ"-

2007'de Köylerin Altyapılarını Destekleme (KÖYDES) Projesi kapsamında köyde sondaj ve deponun yapılarak 2 mahallenin suyunun ayrıldığını dile getiren Keller köyü muhtarı Şaban Çevik, Keller mahallesinin bu sudan kullanmasına rağmen, Merkez Çavuşlar mahallesine vermemek için Çavuşlar'a gelen borunun üzerine beton döktüklerini iddia etti.

Kendisinin de suyun eşit olarak bölünmesinden yana olduğunu vurgulayan Muhtar Çevik, ''Yağmur yağdığı zaman mağaradan gelen su bulanık akıyor, içemiyoruz. Proje çerçevesinde sondaj vurdurduğumuz depoyu çalışır duruma getirdik, ama buradaki sudan kullanamıyoruz. Suyumuz yetersiz, 5 mahalleden gelen 270 öğrenci buradaki ilköğretim okulunda eğitim görüyor. Onlar susuz kalmasın diye okulun deposuna tankerlerle su pompalıyorum. Biz de suyu yarı yarıya verilsin istiyoruz. Şu anda sudan yararlanamadığımız için de elektrik parası ödemiyoruz. Alırsak tabii ki öderiz. Valimiz bu işe el koydu, onun desteğiyle suyu alacağımıza inanıyorum'' şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

2007'de Köylerin Altyapılarını Destekleme (KÖYDES) Projesi kapsamında köyde sondaj ve deponun yapılarak 2 mahallenin suyunun ayrıldığını dile getiren Keller Köyü muhtarı Şaban Çevik, Keller mahallesinin bu sudan kullanmasına rağmen, Merkez Çavuşlar Mahallesi'ne vermemek için Çavuşlar'a gelen borunun üzerine beton döktüklerini iddia etti. Kendisinin de suyun eşit olarak bölünmesinden yana olduğunu vurgulayan Muhtar Çevik, ''Yağmur yağdığı zaman mağaradan gelen su bulanık akıyor, içemiyoruz. Proje çerçevesinde sondaj vurdurduğumuz depoyu çalışır duruma getirdik, ama buradaki sudan kullanamıyoruz. Suyumuz yetersiz, 5 mahalleden gelen 270 öğrenci buradaki ilköğretim okulunda eğitim görüyor. Onlar susuz kalmasın diye okulun deposuna tankerlerle su pompalıyorum. Biz de suyu yarı yarıya verilsin istiyoruz. Şu anda sudan yararlanamadığımız için de elektrik parası ödemiyoruz. Alırsak tabii ki öderiz. Valimiz bu işe el koydu, onun desteğiyle suyu alacağımıza inanıyorum." şeklinde konuştu.

CİHAN