Köyün Yıkılma Tehlikesi Olan Camisine Vakıflar El Attı

Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Söke ilçesi Kaygılı köyünde çökme tehlikesi bulunduğu için kullanılmayan caminin yıkılacağını...

Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Söke ilçesi Kaygılı köyünde çökme tehlikesi bulunduğu için kullanılmayan caminin yıkılacağını ve en kısa sürede yenisinin yapılacağını bildirdi. Camiyle ilgili haberin yayımlanmasından sonra devreye giren Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Selami Katran, mülkiyeti kuruma ait olan cami için yıkım kararı alındığını ve en kısa sürede yenisinin yapılacağını söyledi.

En kısa sürede köye giderek camiyi yerinde inceleyeceğini belirten Katran, ibadete açılması için gerekli çalışmaların yapılacağını dile getirdi. İki ay önce Aydın'a atandığını ve konu hakkında bilgi sahibi olduğunu kaydederek, "Camiyle ilgili projelerimizi hazırlayacağız. Söke Kaymakamlığı ve Müftülüğü'yle protokol yapacağız. Raporlarımızı Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ileteceğiz. Onay aldıktan sonra yapım için ihale açacağız. İhalenin açılmasıyla birlikte camiyi yıkacağız. Yerine yaptığımız camide, vatandaşlarımız ibadetini yerine getirebilecek." dedi.

Reklam
Reklam

Çökme tehlikesi sebebiyle iki yıldır kapalı olan camiyle ilgili olarak köy muhtarlığının 2010 yılında bir dilekçe yazdığını kaydeden Bölge Müdürü Katran, "Muhtarlık, kendi bünyesinde karar alarak camiyi inşa etmek için dilekçeyle bize müracaat etmiş. Caminin maliyetini kendilerinin karşılayacaklarını belirtmişler. Kurumumuz, dilekçenin verildiği tarihten üç gün sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleriyle birlikte camide incelemelerde bulunmuş. Daha sonra protokol yapılarak, konunun değerlendirileceği muhtarlığa iletilmiş. Değerlendirme sürecinde, 'Camiyi ibadete kapatın fakat herhangi bir yıkım yapmayın.' diye muhtarlık uyarılmış. Bölge Müdürlüğümüz, caminin kültür varlığı olup olmadığı ve yıkılarak yeni bir cami yapılmak istendiği hususunda Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'yla görüşme yapmış. Koruma Kurulu, caminin tarihî bir bina değeri taşımadığına dair karar almış. Muhtarlığa yazı yazılarak, 'Camiyi yıkabilirsiniz, yerine de yeni bir cami yapabilirsiniz.' diye izin verilmiş." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Geçen şubat ayında muhtarlığın kuruma yeni bir dilekçe yazdığını belirten Selami Katran, "Bütçe yetersizliğinden ve müdürlükten destek alamadıkları gerekçesiyle camiyi inşa etmekten vazgeçtiklerini içeren bir dilekçe yazmışlar. Anlaşılan, talepte bulunup daha sonra vazgeçmeleri neticesinde bu durum uzamış. İlk başta muhtarlık, camiyi yapmak için bizden bir talepte bulunmayıp, 'Siz yapın' deyip kurumumuza başvursaydı şu zamana kadar cami yıkılır, yerine yenisi yapılırdı. Köy halkı da şimdi yeni camisinde ibadetini yerine getirirdi." dedi.

Caminin yıkılmasının en uygun karar olduğunu belirten Kaygılı Köyü Muhtarı Cavit Gayaf ise, “Köy meydanımızda ibadete kapalı olan camimizin bir an önce yıkılmasını istiyoruz. Alınan karardan memnunuz. En kısa sürede camimizin yapılmasından çok, en kısa zamanda zararsız hale getirilmesini istiyoruz. Bu haliyle köyümüz ve köylümüz için tehlike oluşturmaktadır. Biz bir çivisine dahi dokunamıyoruz. Bir an önce gereğini yapmalarını bekliyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: